Mysterie grotendeels opgelost: zo is piramide van Cheops gebouwd

(Welingelichte kringen | Pieter Immerzaal) De piramide van Cheops wordt niet voor niets een van de zeven wereldwonderen genoemd. Het was tot nu toe raadselachtig hoe zo’n indrukwekkend bouwwerk duizenden jaren geleden is gebouwd. Maar archeologen hebben nu een deel van het mysterie opgelost, blijkt uit de Channel 4-documentaire ‘Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence’.

De oude Egyptenaren haalden de fijne witte kalksteen voor de bekleding uit de rotsgroeven van Tura. Het graniet van de wanden werd uit Aswan gehaald. Zover waren wetenschappers al. Maar hoe konden die blokken van 2,5 ton over honderden kilometers worden vervoerd?

Het simpele antwoord luidt: met boten. Vanaf de Nijl zouden kanalen zijn gegraven die uitkwamen in een haven. Precies daar verrees 2.500 voor Christus de piramide. Archeoloog Mark Lehner leverde daarvoor het bewijs middels een stuk papyrus van een zekere ‘Merer’. Die omschrijft gedetailleerd hoe zijn manschappen hielpen bij het transport van de kalksteen van Tura naar Gizeh. Nooit eerder werd een getuigenis teruggevonden van iemand die er echt bij was.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Deze reusachtige piramide zit verborgen in een berg

Wetenschappers ontdekken mysterieuze ‘kamers’ in grote piramide van Gizeh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »