Terugkomen (Revenir) een verhaal van een vluchteling

(Global Heart | Esther Haasnoot) Revenir is een verhaal van binnenuit: een gewaagde documentaire van de Australische filmmaker David Fedele in samenwerking met Kumut Imesh, een vluchteling uit Ivoorkust die nu in Parijs woont.

Een verhaal door de lens van een vluchteling

Al jaren worden de verhalen van West-Afrikaanse migranten en vluchtelingen verteld door de lenzen van buitenlandse journalisten. Nu is er een verhaal van binnenuit. Deels road-trip, deels memoires, deels journalistiek onderzoek. “Revenir” volgt Kumut Imesh, een vluchteling uit Ivoorkust die nu in Frankrijk woont, terwijl hij terugkeert naar het Afrikaanse continent en probeert dezelfde reis te volgen die hij zelf maakte toen hij gedwongen werd te vluchten uit de burgeroorlog in zijn land … Maar dit keer met een camera in zijn hand. Alleen reizend, zal Kumut zijn eigen reis documenteren; zowel als de hoofdrolspeler voor de camera, als als de persoon erachter, die de menselijke strijd voor vrijheid en waardigheid onthult op een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Een controversieel filmexperiment, een moedige reis en een unieke samenwerking tussen filmmaker en vluchteling; wat niet zonder gevolgen is.

Revenir (terugkomen)

Kumut Imesh – co-regisseur / camera / hoofdrolspeler: Oorspronkelijk afkomstig uit Ivoorkust in West-Afrika, werd Kumut in 2004 gedwongen de burgeroorlog in zijn land te ontvluchten. Op zoek naar een vredige en veilige plek om te wonen, begon hij aan de lange reis door het Afrikaanse continent voordat hij uiteindelijk in Marokko aankwam, waar hij 7 jaar doorbracht. Terwijl hij in Marokko was, werkte hij nauw samen met ngo’s en verenigingen en andere migranten, waarbij hij steun en hulp bood.

In 2013 ontmoette hij de filmregisseur David Fedele in Marokko en werkte hij als vertaler voor de film The Land Between. Gedurende deze tijd ontwikkelde Kumut een zeer grote interesse in het maken van documentaires, vooral het potentieel om verhalen te vertellen vanuit een Afrikaans perspectief, en het oorspronkelijke idee om een ​​film te maken die zijn reis door Afrika volgt, was geboren.

In 2014 arriveerde Kumut in Europa en kreeg asiel. Momenteel leeft hij als vluchteling met zijn vrouw en kind in Frankrijk, waar hij werkt als webmaster. Hij is ook de oprichter en voorzitter van ACSORE (Actions of Solidarity for Refugees), een vereniging in Frankrijk die zich inzet voor de sociale en educatieve integratie van asielzoekers en vluchtelingen.

Source: Films For Action


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe kun je vluchtelingen helpen?

Syrisch koor uit opvang Groningen gaat viraal met ontroerende versie ‘Mag ik dan bij jou’

Translate »