Bladluizen verwijderen

(Wiki How) Bladluizen zijn heel kleine insecten met een zacht lijf. Ze zijn gewoonlijk groen of zwart en ongeveer 2,5 mm lang. Deze insecten kunnen vleugels ontwikkelen en naar andere planten vliegen wanneer ze met te veel zijn en vaak komen ze samen in enorme groepen. Ze beschadigen planten door het sap uit de bladeren te zuigen en ze kunnen ook ziekten verspreiden, en ze voeden zich met allerlei soorten planten. Lees verder om te zien hoe je bladluizen kunt verwijderen.

Bladluizen herkennen

1. Zoek op je planten naar tekenen van honingdauw, een suikerachtige substantie die door insecten wordt afgescheiden. Dit kan er soms zwart uitzien door de vorming van schimmels.

2. Kijk uit voor gele of vervormde bladeren.

3. Zoek naar gallen op je planten.

4. Onderzoek de onderzijde van alle bladeren, want hier leeft ongedierte meestal. Het is mogelijk dat je deze kleine insecten zult zien.

Bladluizen verwijderen

1. Haal ze van de plant of veeg ze eraf met een doek.

2. Snijd het volledige beschadigde plantendeel weg om de kolonie te vernietigen.

3. Spuit de planten af met koud water en zorg ervoor dat je de onderzijde van elk blad bereikt. Concentreer je op jongere planten, want bladluizen verkiezen deze. Doe dit elke paar dagen.

4. Besproei besmette planten ‘s morgens vroeg met een spuitfles wanneer de zon nog niet sterk is en wanneer er geen regen wordt verwacht.

 • Gebruik een oplossing van:
  • 8 kopjes warm water
  • 1/2 kopje plantaardige olie
  • 6-8 druppels afwasmiddel (Gebruik niet te veel zeep, want dit kan de bladeren verbranden.)
  • Een vleugje cayennepeper.
 • Goed schudden en wekelijks op de besmette planten gebruiken.

5. Gebruik alternatieve organische sprays. Een voorbeeld is 1/4 kopje fijngehakte gember met 1 kop warm water. Laat dit gedurende 2 uur weken, goed schudden en dan over de planten sproeien.

6. Moedig lieveheersbeestjes en parasitaire wespen aan, want deze voeden zich met bladluizen. Deze zullen uit zichzelf verschijnen tijdens een zware besmettingen  en zullen helpen om de bladluispopulatie onder controle te houden, maar zij zullen de bladluizen waarschijnlijk niet uitroeien.[1] Als alternatief is het mogelijk om deze natuurlijke tegenmaatregelen online te bestellen om voor iets meer natuurlijke vijanden van bladluizen te zorgen. Weet dat het belangrijk is om geen insecticide met een breed spectrum te gebruiken voor bladluizen, want dit kan de gunstige insecten in je tuin (waaronder de bestuivers) eveneens doden.

7. Voeg planten aan je tuin toe die lieveheersbeestjes aantrekken. Deze zijn onder andere schildzaad, oost-indische kers, wortelen, goudsbloem, dille, koriander, mosterd en bieslook.

8. Plant gember, want dit heeft een krachtige geur waar bladluizen een hekel aan hebben en het is een nuttig afschrikmiddel.

9. Gebruik een commercieel product om bladluizen te doden. Gebruik dit echter voorzichtig, want het kan ook giftig zijn voor jou, voor kinderen en voor dieren.

10. Dood mierenkolonies. Mieren kunnen insecten doden die zich voeden met bladluizen, dus het gebruik van een middel tegen mieren kan helpen. Mieren hoeden trouwens ook bladluizen. Dit betekent dat de mieren de bladluizen in leven zullen houden en beschermen als een beschikbare bron van voedsel.

Tips

 • Je kunt uien en andere planten met een sterke geur rond de planten zetten die je wenst te beschermen.
 • Controleer je planten nauwkeurig nadat je bladluizen verwijderd hebt, voor het geval ze het slachtoffer worden van een nieuwe besmetting.
 • Besef dat je misschien planten kweekt die bladluizen aantrekken. Deze planten zijn onder andere dahlia’s, asters en begonia’s. Als je deze planten echt wilt kweken, dan mag je ze niet nabij de planten zetten die je wenst te beschermen.

Waarschuwingen

 • Draag handschoenen wanneer je de luizen van planten haalt. Bladluizen kunnen irritatie veroorzaken en in je handen prikken.
 • Gebruik geen insecticides indien je de luizen op een milieuvriendelijke manier kunt verwijderen. Als je insecticides ‘moet’ gebruiken, volg dan altijd de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen op het etiket. Bovendien kunnen insecticides niet alleen de bladluizen maar ook andere bestuivers zoals bijen beschadigen en vergiftigen. Deze stoffen kunnen ook de natuurlijke vijanden van bladluizen doden, waardoor je met minder natuurlijke hulp en met meer bladluizen kunt overblijven dan oorspronkelijk het geval was.

Bron: Wiki How


Je kunt ook interesse hebben in:

Waarom je kaneel bij je planten moet strooien

Aloë vera voor medicinale doeleinden kweken en gebruiken

Translate »