Bultruggen van over de hele wereld redden andere dieren en niemand weet waarom
(Nine For News| Robin de Boer) Wetenschappers beginnen een patroon te herkennen in het mysterieuze gedrag van bultruggen. Overal ter wereld redden deze walvissen andere dieren van orka’s. Ze lijken zich letterlijk te ontfermen over andere diersoorten.
Robert Pitman besloot in 2009 onderzoek te doen naar het raadselachtige fenomeen nadat hij zelf getuige was geweest van een reddingsactie bij de Zuidpool. Daar zag hij hoe een zeehond van een ijsschots werd geduwd door een groep orka’s. Net toen de dieren hun prooi wilden doden, rees een enorme bultrug op uit het water.
De walvis zwom vervolgens weg met de zeehond veilig op zijn naar boven gekeerde buik. Met zijn vinnen hield het enorme dier de zeehond op zijn plaats.
115 keer
Het incident was niet uniek. In de afgelopen 62 jaar hebben onderzoekers deze interactie tussen bultruggen en orka’s in totaal 115 keer waargenomen. Het onderzoek van Pitman is gepubliceerd in het tijdschrift Marine Mammal Science.
Waarom de walvissen dit doen, is niet duidelijk. De bultruggen, die meestal in tweetallen te werk gaan, redden onder meer zeeleeuwen, maanvissen, zeehonden en grijze walvissen. In onderstaand filmpje is te zien hoe twee bultruggen een jonge walvis proberen te redden.
Empathisch vermogen
In mei 2012 zagen onderzoekers hoe een groep orka’s het had gemunt op het kalf van een grijze walvis. Het dier werd in dit geval weliswaar gedood, maar toen de orka’s zich op hun maal wilden storten, verschenen liefst 16 bultruggen ten tonele. Eén van de dieren zwom tot naast het lijkt, versperde de weg en bleef met zijn staart slaan.
Opvallend genoeg komen vooral dieren in actie die littekens hebben, mogelijk omdat ze toen ze jong waren zijn aangevallen door orka’s. Experts zoeken de verklaring onder meer in altruïsme of empathisch vermogen. Bultruggen staan bekend als sociale, intelligente dieren, die beschikken over complexe communicatie.
Bron: Nine For News
Je kunt ook interesse hebben in:
Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?
Deze kinderen lezen asielhonden voor — met verrassende voordelen voor zowel dier als kind