De eerste “levende doodskist” ter wereld zorgt voor het leven na de dood
(Bright Vibes | Jan Tonnis) Een in Nederland gevestigde startup heeft doodskisten ontwikkeld van milieuvriendelijke schimmels, zodat je de aarde nu kunt voeden met je eigen voedingsstoffen en een waardevolle bron voor nieuw leven kunt worden.
Eerste begrafenis met de ‘levende doodskist’
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben ‘s werelds eerste “levende doodskist” van paddenstoelen mycelium ontwikkeld als een manier om menselijke voedingsstoffen terug te geven aan de natuur. Bob Hendrikx en zijn team bij de studenten startup, Loop, hebben ‘The Living Cocoon’ ontwikkeld als een manier om het lichaam efficiënter te helpen ‘composteren’ en tegelijkertijd giftige stoffen te verwijderen en zo de bodem te verrijken op plaatsen waar nieuwe bomen en planten kunnen groeien. De eerste begrafenis met een van de cocons van Loop vond eerder deze maand in Nederland plaats. Hendrikx vertelde aan de media dat de Living Cocoon “mensen weer één met de natuur laat worden”. We kunnen de bodem verrijken in plaats van hem te vervuilen.”
De natuur wijst de weg
Mycelium is de grootste recycler in de natuur en zet dood organisch materiaal en vervuilende stoffen om in belangrijke voedingsstoffen voor nieuwe zaailingen. De Living Cocoon gebruikt deze eigenschap om de mens weer één te laten worden met de natuur.
Mycelium is “de recycler van de natuur”, zegt Bob Hendrikx van de TU Delft.
Niet alleen neutraliseert het giftige stoffen en zorgt het voor vers voedsel voor alles wat bovengronds groeit, maar de vezels kunnen ook worden gebruikt om van alles van te maken, van voedsel tot kleding en verpakking, en dus ook doodskisten. “Mycelium is voortdurend op zoek naar afvalproducten – olie, plastic, metalen, andere vervuilende stoffen – en zet deze om in voedingsstoffen voor het milieu”, aldus Bob Hendrikx.. “Deze doodskist zorgt ervoor dat we de aarde voeden met ons lichaam. We zijn voedingsstoffen, geen afval.
Mycelium groeit in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en schimmels.
Het is een levend organisme dat allerlei giftige stoffen kan neutraliseren en voeding geeft aan alles wat boven de grond groeit. Zo werd mycelium in Tsjernobyl gebruikt om de bodem te herstellen en wordt het in Rotterdam gebruikt om de grond te saneren. Sommige boeren passen het ook toe om hun land weer gezond te maken.
Deze levende doodskist zorgt voor leven na de dood. TU-studenten van de startup Loop Living Coffin hebben een ‘levende doodskist’ van mycelium ontwikkeld. Deze kist zorgt er voor dat dode organische materialen, maar ook gifstoffen, worden omgezet in nieuwe voedingsstoffen.
De natuur zijn gang laten gaan.
De snelheid waarmee een lichaam composteert is over het algemeen afhankelijk van verschillende omstandigheden, maar de ervaring leert dat het meer dan tien jaar kan duren. Loop verwacht dat hun kist dit hele proces in twee tot drie jaar kan voltooien, omdat het actief bijdraagt aan het composteringsproces. In dat proces worden niet alleen de afvalstoffen van het menselijk lichaam omgezet in voedingsstoffen, maar wordt ook de kwaliteit van de omringende bodem verbeterd, waardoor nieuw leven een kans krijgt om te gedijen. Praktijkproeven uitgevoerd door Ecovative in Amerika hebben aangetoond dat de kist daadwerkelijk binnen 30 tot 45 dagen door de natuur wordt geabsorbeerd, onder gewone Nederlandse omstandigheden.
Een zacht bed van mos in de kist ondersteunt het ontbindingsproces.
Elke Living Cocoon heeft enkele weken nodig om zich te vormen. De myceliummat groeit in de vorm van een doodskist en wordt dan op natuurlijke wijze gedroogd. Zodra het mycelium weer aan vochtige grond wordt blootgesteld, komt het weer tot leven en begint het ontbindingsproces.
Tentoonstelling in het Cube Design Museum
Een voorbeeld van een mogelijk toekomstig ontwerp van de Loop Living Cocoon is te zien op de tentoonstelling (Re)Design Death in het Cube Design Museum in Kerkrade vanaf 21 september. De tentoonstelling staat in het teken van afscheid nemen, sterven, rouwen en herdenken en is te zien tot 24 januari 2021.
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in:
Will mushroom-based materials replace plastic with an eco-friendly twist?