Deze wijk kleurt elke avond rood om vleermuizen niet te storen

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Nieuwkoop is de eerste plaats ter wereld waar deze speciaal ontwikkelde vleermuisvriendelijke straatlantaarns zijn geïnstalleerd. Deze rode straatlantaarns zijn speciaal ontworpen om het nachtelijke gedrag van vleermuizen niet te verstoren.

Wetenschappers ontwikkelden LED-straatlantaarns die vleermuizen niet zullen storen

Als je ‘s nachts de wijk Zuidhoek in Nieuwkoop bezoekt, valt direct op dat het trottoir rood oplicht. De nieuw ontwikkelde wijk van tientallen woningen, is gebouwd naast een natuurgebied waar bedreigde soorten vleermuizen leven. Het is de eerste plaats ter wereld waar deze speciaal ontwikkelde vleermuisvriendelijke straatlantaarns zijn geïnstalleerd.

Om de nachtelijke voederactiviteit van de vleermuizen niet te verstoren, is een speciaal lichtrecept ontwikkeld na uitgebreid onderzoek door de Universiteit van Wageningen, NGO’s en Philips Lighting. De ledlampen geven een rode kleur en gebruiken een golflengte die het interne kompas van een vleermuis niet verstoort. Normale straatlantaarns kunnen van invloed zijn op de vlucht en prestaties van een vleermuis en op de insecten die zich rond het straatlicht verzamelen.

De gemeente maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk

Guus Elkhuizen, Gemeenteraadslid in Nieuwkoop: “Nieuwkoop is de eerste gemeente ter wereld die ledstraatverlichting gebruikt die vriendelijk is voor vleermuizen. Bij de ontwikkeling van ons woonprogramma was het doel om het project zo duurzaam mogelijk te maken en tegelijkertijd onze lokale vleermuissoorten te behouden met minimale impact op hun leefgebied. We zijn erin geslaagd om dit te doen terwijl we onze ecologische voetafdruk en energieverbruik tot een minimum beperken.”

In de gemeente Nieuwkoop leeft een aantal zeldzame en kwetsbare dier- en plantensoorten. De gemeente maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dit netwerk omvat natuurbeschermingsgebieden in Europa met broedplaatsen voor zeldzame en bedreigde soorten. In 2011 startte Nieuwkoop een initiatief om 89 huizen te bouwen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsnormen. De keuze voor deze innovatieve straatverlichting volgde na een onderzoek naar de flora en fauna in het gebied waarbij werd geconstateerd dat er zeldzame vleermuissoorten leven.

Energie besparen door alleen licht te gebruiken wanneer dat nodig is

Om de hoeveelheid straatlicht af te stemmen op de gebruiksbehoefte, installeerde de gemeente het Interact City lichtmanagementsysteem. De lichtmanagementsoftware maakt realtime beheer op afstand van de ledstraatverlichting mogelijk en is verbonden met sensoren, zodat het licht alleen brandt wanneer mensen worden gedetecteerd. Het systeem levert een ​​energiebesparing op die kan oplopen tot 70% ten opzichte van de oude situatie. Door verbonden te zijn met een softwareplatform, maakt het systeem het mogelijk elk lichtpunt op afstand te bedienen, zodat de Gemeente kan reageren op een verzoek van een bewoner om de helderheid van de ledverlichting buiten hun huis te verhogen of verlagen.

Blauw en geel Hoewel de vleermuisvriendelijke lampen voornamelijk rode leds hebben, bevatten ze ook een kleine hoeveelheid blauw en geel om kleuren op de grond te helpen onderscheiden.

Vleermuizen

Vleermuizen vinden steeds minder makkelijk een schuilplek

Vleermuizen vinden steeds minder makkelijk een schuilplek. Hierdoor wordt de vleermuis kwetsbaar. Natuurmonumenten is in het bezit van meerdere forten. Een fort kan dienen als een ideale plek voor vleermuizen. Zo laat Natuurmonumenten Fort bij Hinderdam in de Vecht gecontroleerd vervallen. Een bewuste keuze, want Hinderdam ligt geïsoleerd op een door water omringd eiland. Een veilig leefgebied voor bijzondere soorten, waaronder veel verschillende soorten vleermuizen. 

Vleermuizen zijn echte insecteneters die hun prooien met hun scherpe tandjes oppeuzelen. Grootoorvleermuizen eten bijvoorbeeld veel nachtvlinders, maar ook kevers en spinnen. En ze eten veel. Om te overleven moet een vleermuis een kwart tot een derde van zijn lichaamsgewicht aan insecten eten. Al snel driehonderd stuks per nacht.

In de tropen zijn fruit- en nectaretende vleermuizen belangrijk voor het verspreiden van zaden en het bestuiven van bloemen. In feite zijn meer dan 300 tropische planten afhankelijk van vleermuizen voor zaadverspreiding en bestuiving. Deze planten zijn onder andere bananen, mango’s, avocado’s, dadel en vijgen. Door het verspreiden van zaden helpen vleermuizen bij de wederopbouw van regenwouden die door de mens zijn gekapt.

Dit zal je misschien verbazen, maar vampiervleermuizen zijn ook belangrijk voor mensen. Vampiervleermuizen hebben een speciale chemische stof in hun speeksel die ervoor zorgt dat het bloed niet stolt. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk bloed van koeien en varkens drinken. Wetenschappers hebben deze stof bestudeerd en gebruikt om medicijnen te ontwikkelen die mensen helpen die last hebben van bloedstolsels en beroertes.

De meeste mensen zijn bang voor vleermuizen, omdat ze denken dat alle vleermuizen hondsdolheid hebben. Vleermuizen kunnen hondsdolheid krijgen, zoals elk ander zoogdier. Er zijn echter maar weinig vleermuizen die hondsdolheid hebben.

Sommige mensen denken dat vleermuizen in je haar vast komen te zitten. Ook dat is niet waar. Vleermuizen zijn uitstekende vliegers en kunnen gemakkelijk voorkomen dat ze in je haar vliegen.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Mensen geven meer om de natuur en dieren dan ooit

Hoe bescherming vanuit de gemeenschap wilde dieren kan redden

Translate »