Dierenartsen waarschuwen: “Honden kunnen doodziek worden van strooizout”

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Zelf stap je misschien heerlijk over de besneeuwde stoepen en straten, maar voor je trouwe viervoeter met zijn blote pootjes is het minder plezierig. Honden kunnen ernstige klachten krijgen door het strooizout dat overal op de weg ligt.

“Wij kregen de afgelopen dagen zeker twintig telefoontjes van hondenbezitters,” laat Jurgen Naert van Pet Rescue aan het Belgische Nieuwsblad weten. “Allemaal met klachten door het strooizout. De baasjes zijn met hun hond in de sneeuw gaan wandelen en na een paar uren krijgt het dier verschrikkelijk veel pijn onderaan zijn poten. Dat komt door het zout dat zich in de huid vreet en diepe kloven maakt,” legt Naert uit. Wil je voorkomen dat je hond pijn lijdt, smeer dan zijn poten in met vaseline voor je hem uit gaat laten, vertellen dierverzorgers. Dat beschermt tegen het zout. Maak de poten na het wandelen schoon met lauw water.

Er is nog een gevaar van strooizout: honden kunnen het binnenkrijgen doordat ze aan de sneeuw likken of aan hun poten. Door het zout dat in de maag terecht komt, kan je huisdier misselijk worden of diarree krijgen. “In dat geval kun je het beste je hond een halve dag geen eten geven en goed warm houden”, zegt Naert. Ook dierenarts Rob Lückerath waarschuwt voor het gevaar van zout. “4 milligram per kilogram hond of kat is dodelijk. Dus kleine hondjes hebben niet veel nodig om er aan te sterven.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

2018 was een goed jaar voor dierenrechten -11 van de grootste overwinningen

Jonge orang-oetans leren op school hoe ze apen kunnen zijn

Translate »