Een heuse olifanten babyboom in Kenia’s Amboseli National Park: 140 babyolifanten geboren

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Het WNF luidde onlangs de noodklok over de drastische afname van de populaties van wilde dieren. Voor sommige soorten is er gelukkig ook goed nieuws: in het Amboseli National Park in Kenia meldde de geboorte van 140 babyolifanten, waaronder een zeldzame tweeling.

“Het regent babyolifanten” in dit Keniaanse park

De Keniaanse Wildlife Service meldde vorige maand op Wereld Olifanten Dag dat de Keniaanse olifantenpopulatie sinds 1989 meer dan verdubbeld is. De Minister van het toerisme Najib Balala zei dat de autoriteiten ,,erin geslaagd zijn om de stroperij te temmen.” 

Cynthia Moss, van het Amboseli Trust for Elephants, vertelde dat “het schijnt dat het babyolifanten regent,” en vertelde dat “elke keer als ons team op pad gaat, ze nieuwe kalveren vinden”.

Een combinatie van overvloedige regenval en een daling van het toerisme

Dr. Winnie Kiiru is een bekende Keniaanse bioloog en vooraanstaand olifantendeskundige, die samenwerkt met de Elephant Protection Initiative Foundation. Een combinatie van zware  regenval en een daling van het toerisme vanwege de lockdown van Covid heeft ertoe geleid dat er 140 nieuwe olifanten zijn geboren in het Keniaanse Amboseli National Park. “De olifanten zijn overal en ze zijn gelukkig en ze hebben de ruimte.”

Er is nu zoveel vegetatie, dat voeden geen probleem is

In het Keniaanse Amboseli National Park zijn 140 olifanten geboren in een enkel kalfseizoen – een record in dit park, dat bekend staat om zijn adembenemende uitzicht op de Kilimanjaro en de savanne.

“Het is een moeilijk jaar voor ons allemaal geweest, maar er valt nog veel te vieren,” zei Winnie Kiiru, namens het Elephant Protection Initiative in een verklaring. “Hier in Amboseli groeit het aantal olifanten: 140 prachtige kalveren zijn geboren in 2020 en er worden er nog meer verwacht.”

De aankondigingen werden gedaan op 12 augustus, de Wereld Olifanten Dag. Bovendien werd gemeld dat twee van de pasgeborenen babyolifanten een tweeling is, een zeldzaamheid onder deze soort.

Cynthia Moss, directeur van de Amboseli Trust for Elephants: het vermogen van een vrouwtje om zwanger te worden en een kalf te dragen hangt sterk af van haar eigen fysieke conditie.”

In droge jaren kunnen vrouwelijke olifanten vaak niet genoeg voedsel vinden om hun kalveren van melk te voorzien, zelfs niet in een park dat 1100 km2 groot is, maar de regens van dit jaar hebben voor zoveel vegetatie gezorgd dat er geen probleem is om de pasgeborenen, zelfs tweelingen, te voeden.

De olifanten zijn in Kenia veiliger dan in andere delen van Afrika.

De Amboseli Trust for Elephants meldde 113 nieuwe kalveren die in 2018 zijn geboren. (2019 is geen goed jaar om te vergelijken, omdat de draagtijd van een olifantenzwangerschap ongeveer twee jaar bedraagt).

“De belangrijkste reden waarom de populatie weer opleeft is te danken aan de overvloedige regenval van de afgelopen twee jaar”, zei Tal Manor, projectmanager bij ATE. “De babyboom is grotendeels gekoppeld aan ecologische veranderingen.”

In 2019 was de regenval hoger dan normaal, waardoor in Oost-Afrika massale overstromingen plaatsvonden, mensen omkwamen en de gewassen beschadigd raakten. De zware regenbuien kwamen nadat de regio jaren van ernstige droogte had gekend. Voor olifanten betekent meer regen meer vegetatie om te grazen en minder dode dieren door uitdroging en hongersnood.

“Over het algemeen zijn de anti-stroperij-inspanningen in Kenia ook groot en zijn olifanten er doorgaans veiliger, wat betekent dat er minder gedood wordt dan in andere delen van Afrika,” voegde Manor eraan toe. “En Kenia’s olifantenpopulatie neemt langzaam toe.”

Er zijn echter nog steeds verschillende bedreigingen voor de olifantenpopulaties, zoals de aan klimaatverandering gerelateerde droogte, botsingen met boeren wier land door de olifanten wordt vertrapt en stropers die illegaal op de dieren jagen en ze doden voor hun waardevolle slagtanden.

Zwaardere straffen voor stroperij

Kenia’s staatssecretaris van Toerisme en Wildbeheer, Najib Balala, zegt dat de groei van de olifantenpopulatie voor een deel te danken is aan de inspanningen van het land om stropers te stoppen.

In 2019 stelde de Keniaanse regering zwaardere straffen in voor iedereen die veroordeeld was voor stroperij, waaronder hoge boetes en gevangenisstraf.

In 2018 werden in Kenia 80 olifanten gestroopt. Dit aantal is aanzienlijk gedaald tot 34 in 2019. En verwacht wordt dat de aantallen in 2020 nog kleiner zullen worden voor het hele jaar.

“Ons aantal gestroopte olifanten van januari tot nu is zeven,” zei Balala, aanvullend: “Het spijt ons voor deze zeven.”

In 2016 rapporteerde de NPR over een uitgebreide telling van Afrikaanse olifanten, waarbij de totale populatie tussen 2007 en 2014 met bijna een derde was afgenomen, met in totaal 144.000 gedode dieren.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Nepal is het eerste land dat het aantal wilde tijgers verdubbelt

Zebra strepen vormen een vliegverbod voor vliegen

Translate »