DiverseDuurzaamInspiratieMilieu

Fris begin – leven zonder overbodige spullen

(soChicken | Jelle Hermus) Spullen betoveren ons. Ze maken het leven leuker en makkelijker. Een overdosis doet echter precies het tegenovergestelde. Begin fris met minder spullen!

“A man is rich in proportion to the number
of things he can afford to let alone.”

Henry David Thoreau

Meer spullen maakt niet gelukkiger

Het gaat niet om de hoeveelheid, maar om de noodzaak en de kwaliteit. Sommige spullen gebruik je iedere dag, en voegen daadwerklijk iets toe aan je leven. Veel spullen liggen in je huis, worden nooit gebruikt en nemen vooral ruimte in beslag.

De meeste spullen gebruik je nauwelijks. Ze hebben echter wel een prijs. Ze zuigen je energie, kosten ruimte, onderhoud, vergaren stof, moeten worden verplaatst, beschermd en worden gevonden als ze kwijt zijn.

Het verzamelen van overbodige spullen is niet waardevol. Het is, inderdaad, overbodig. Wat kun je doen om fris te beginnen en voortaan te leven zonder overbodige meuk?

Richt je op ervaringen

Het is niet de nieuwe pan maar het gezellige etentje dat je de rest van je leven bijblijft. Het is niet de telefoon maar de gesprekken die je ermee voert die hem waardevol maakt. Het is niet de auto maar de reis die je leven verandert.

Spullen zijn soms nodig om een ervaring te faciliteren. Vaak ook niet. Het zijn echter altijd ervaringen die ons levenslang bijblijven.

Vraag je dus niet af welke spullen je wilt hebben. Vraag je af wat je wilt ervaren. Zoek daar de juiste spullen bij, en laat alle overige spullen in de winkel liggen. De meeste geweldige ervaringen hebben weinig spullen nodig.

Train je ‘overbodigheidsfilter’

Om te zien welke spullen in je leven overbodig zijn, is het van belang dat je inziet wat essentieel is en wat niet. Wat jij als essentieel ziet hangt af van de volgende vragen:

  • Ondersteunt dit product mij in de ervaringen die ik wil hebben en de doelen die ik wil bereiken?
  • Heb ik dit product het afgelopen jaar gebruikt?
  • Zou ik dit product missen als ik het zou verkopen? Zo ja, waarom?

Drie keer ‘nee’? Weg ermee!

1. Marktplaats en de kringloop

Je kunt een aardig zakcentje verzamelen door overbodige spullen aan te bieden op Marktplaats. Dit geld kun je gebruiken om onafhankelijker te worden en geweldige ervaringen te kopen.

Kun je jouw producten niet verkopen? Dan is de Kringloop een uitkomst. Of geef het weg aan iemand in je omgeving. Is dit alles geen optie? Recycle het product dan op een verantwoorde manier.

2. Minder frutsels, meer rust

Maak je leefomgeving wat strakker als je dit prettig vindt. Zorg dat platte oppervlakken niet vol staan met frutsels en verminder het aantal spullen in je huiskamer.

Laat ieder product zichzelf bewijzen. Begin als het ware met een lege ruimte, en voeg er zorgvuldig spullen aan toe. Vraag je bij ieder product af waarom je ervoor kiest dit in je huis te plaatsen. Op deze manier filter je automatisch alle overbodige spullen.

3. Ga slimmer om met spullen

Ga bewuster en slimmer om met de spullen in je leven om overbodige spullen te voorkomen.

  • Kies voor spullen van goede kwaliteit. Geen meuk. Als je geen overbodige spullen meer hebt kun je kiezen voor betere spullen van betere kwaliteit die er beter uitzien en bovendien langer mee gaan.
  • Kies voor spullen die op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Het meest geweldige voorbeeld hiervan is je smartphone. Wie heeft er tegenwoordig nog een wekker nodig? Of een kaart, navigatiesysteem, printer etc. En in het geval van een tablet, heb je nog wel echt een laptop nodig?
  • Hoe vaak gebruik jij je boormachine? Hoe vaak gebruikt je buurvrouw haar boormachine? Precies, bijna nooit. Waarom hebben jullie dan allebei een boormachine? Probeer vaker producten te lenen, te huren of gezamenlijk te kopen. Niet alles wat je gebruikt hoeft daadwerkelijk in je bezit te zijn.

Overbodigheid is verspilling. Met minder overbodige spullen hou je meer ruimte, tijd en geld over. Je voelt je ook een stuk luchtiger!

4. Hecht je niet

Het is niet waar dat je niet kunt leven zonder smartphone. Het is niet slim om je te hechten aan spullen, aangezien alle spullen vergankelijk zijn. Vroeg of laat gaat het kapot, raakt het kwijt of raakt het uit de gratie.

Spullen zijn niet de reden van je bestaan. Je kunt leven zonder de meeste spullen. Echt. Behandel spullen met respect, maar hecht je er niet aan. Hechten leidt tot frustratie, teleurstelling, verdriet en machteloosheid.

Bron: soChicken  Foto: Bench Accounting


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe consumentisme een negatief effect heeft op eigenwaarde jongeren

Leren waarderen wat je hebt – waarom het gras bij jou het groenst is

Translate »