Hoe tijd doorbrengen met huisdieren ons kan helpen om te gaan met stress

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe huisdieren helpen stress verminderen. Alhoewel menselijke vrienden een geweldige sociale steun kunnen zijn en prettige voordelen met zich meebrengen, richt dit artikel zich op de gezondheidsvoordelen van het hebben van harige vrienden.

De gezondheids- en welzijnsvoordelen die huisdieren met zich meebrengen

Wanneer we denken aan manieren om stress in het leven te verminderen, denken we meestal aan technieken als meditatie, yoga en journaling. Dit zijn geweldige technieken, dat is zeker. Maar het hebben van een dier als vriend kan ook veel stress-verlichtende en gezondheidsvoordelen hebben. 

De meeste huisdiereigenaren zijn zich bewust van de directe vreugde die het delen van hun leven met huisdieren met zich meebrengt. Velen van ons zijn zich echter niet bewust van de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen die ook gepaard kunnen gaan met het plezier van het knuffelen met een harige vriend. Het is pas sinds kort dat studies de voordelen van de band tussen mens en dier wetenschappelijk beginnen te onderzoeken. 

Uit onderzoek blijkt dat, tenzij je echt een hekel hebt aan dieren of het absoluut te druk hebt om er goed voor te zorgen, huisdieren een uitstekende sociale steun, stressverlichting en andere gezondheidsvoordelen kunnen bieden – misschien wel meer dan mensen.

Huisdieren zijn een waardevol gezelschap voor jong en oud

Als je een excuus nodig hebt om je kat op schoot te houden tijdens de werkdag of om met de hond van je buren een blokje om te gaan, zijn hier een aantal redenen waarom onze huisdieren ons kunnen helpen om te gaan met stress:

Ze helpen de cardiovasculaire gezondheid te reguleren

Huisdieren, vooral honden en katten, kunnen stress, angst en depressie verminderen, eenzaamheid verlichten, lichaamsbeweging en speelsheid aanmoedigen, en zelfs je cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Het aaien van een dier kan de bloeddruk verlagen en je helpen om je snel rustiger en minder gestrest te voelen.

huisdier

Ze hebben de gave om onze stemming te verbeteren

Een van de redenen voor deze therapeutische effecten is dat huisdieren voorzien in de menselijke basisbehoefte aan aanraking. Zelfs geharde criminelen in de gevangenis vertonen langdurige veranderingen in hun gedrag na interactie met huisdieren. Velen van hen ervaarden voor het eerst echte en wederzijdse genegenheid. Het aaien en knuffelen of op een andere manier aanraken van een liefhebbend dier kan pijn doen verzachten of de zenuwen doen kalmeren, wanneer iemand gestrest of angstig is. De meeste honden zijn overigens een geweldige stimulans voor gezonde lichaamsbeweging, wat je stemming aanzienlijk kan verbeteren en depressie gevoelens kan doen afnemen.

Ze kalmeren onze zenuwen in stressvolle situaties

Wanneer we ons gestrest en angstig voelen, kan het in contact zijn met een dier daadwerkelijk helpen ons zenuwstelsel te kalmeren. Je hoeft geen huisdier te bezitten om van de stressverlagende voordelen te kunnen profiteren. Als een huisdier adopteren geen optie voor je is, kun je nog steeds troost vinden in het bezoeken van het huisdier van een vriend, het bezoeken van het hondenpark tijdens je lunchpauze, of een uitstapje maken naar een kinderboerderij in het weekend.

Ze helpen ons in het hier en nu te leven

Het gezelschap van een dier kan ook troost bieden, angst helpen verlichten en zelfvertrouwen opbouwen voor mensen die bang zijn om de wereld in te trekken. Omdat huisdieren de neiging hebben om in het moment te leven – ze maken zich geen zorgen over wat er gisteren is gebeurd of wat er morgen kan gebeuren – kunnen ze je helpen om de vreugde van het heden te waarderen.

huisdier

Ze geven structuur en routine aan de dag

Als je een dier hebt moet je er voor zorgen. Veel huisdieren, vooral honden, hebben een regelmatig voedings- en bewegingsschema nodig. Een vaste routine houdt een dier in balans en kalm – en dat kan ook voor jou werken. Ongeacht je stemming, één klagende klank of blik van je huisdier en je moet je bed uit om hem te voeren of met hem te wandelen. 

Ze herinneren ons aan het waardevolle van het zorgen voor een ander

Of je nu zelf een dier hebt of in het weekend op een huisdier past, de dagelijkse verantwoordelijkheid om voor een ander te zorgen heeft grote voordelen. De kleine herinneringen om even pauze te nemen van je werk om de hond uit te laten, de kat te voeren of de waterbak bij te vullen, kunnen de nodige routine toevoegen aan je schema en je een gevoel van voldoening geven door voor iemand anders te zorgen.

huisdier

Ze helpen ons verbonden te voelen in isolerende tijden

Vele mensen voelen zich eenzamer dan ooit.  Gezelschap kan helpen ziekten te voorkomen en zelfs jaren aan je leven toevoegen, terwijl isolement en eenzaamheid symptomen van depressie kunnen veroorzaken. De zorg voor een dier kan je het gevoel geven dat je nodig en gewenst bent, en de aandacht afleiden van je problemen, vooral als je alleen woont. De meeste dierenliefhebbers praten met hun huisdieren en kunnen daardoor beter hun problemen verwerken. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat een huisdier echte vreugde en onvoorwaardelijke liefde aan je leven toevoegen. En niets verslaat eenzaamheid zoals thuiskomen bij een kwispelende staart of spinnende kat. 

Ze helpen ons nieuwe vrienden te ontmoeten

Het onderhouden van een sociaal netwerk is niet altijd gemakkelijk. Pensionering, ziekte, overlijden en verhuizing kunnen goede vrienden en familieleden doen verliezen. Nieuwe vrienden maken kan soms lastig zijn. Huisdieren, vooral honden, zijn een geweldige manier om gesprekken aan te knopen en nieuwe mensen te ontmoeten. Hondeneigenaren stoppen vaak en praten met elkaar tijdens wandelingen. Huisdiereigenaren ontmoeten ook nieuwe mensen in dierenwinkels, clubs en trainingscursussen.

Bron: Global Heart


Translate »