India kiest voor nieuwe holistische aanpak van dakloosheid

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe een holistische aanpak daklozen in India helpt een beter leven op te bouwen.

Holistische aanpak dakloosheid

In Rajasthan worden mensen van de straat gehaald en aan het werk geholpen dankzij een nieuw project dat hun gevoel van eigenwaarde en hun vaardigheden vergroot.

Overheden pakken het daklozenprobleem vaak aan met lapmiddelen, zoals opvanghuizen voor daklozen, om hen na korte tijd weer op straat te zetten.  Zelden zijn er programma’s geweest om de armoede en werkloosheid aan te pakken waardoor mensen op straat komen te staan, maar daar komt misschien verandering in.

Een nieuw ontwikkeld project in Rajasthan, India, streeft er echter naar om deze tijdelijke oplossingen te veranderen door middel van een meer holistische benadering.

Vaardigheden ontwikkelen

Het nieuwe vier maanden durende programma, opgezet door de Rajasthan Skill and Livelihood Development Corporation (RSLDC, biedt onderdak aan 100 dakloze mannen die hun vaardigheden willen ontwikkelen.

Om te beginnen krijgen ze taken waarbij de trainers de bestaande vaardigheden van de mannen kunnen beoordelen. Sommigen kunnen koken, anderen hebben ervaring in de bouw of boekhouding. Vervolgens werken de trainers vier maanden lang met de mannen samen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Werkgevers worden ingeschakeld om de deelnemers een gegarandeerde baan aan te bieden.

Holistische aanpak

Huisvesting en minimumloon

Als onderdeel van het programma krijgen de deelnemers voedsel en een kamer die zij met slechts één andere persoon delen, alsmede 230 roepies (ongeveer 2,64 euro), wat net iets meer is dan het minimumloon in India. Deze kleine verdienste draagt bij aan het zelfrespect van mensen die tot nu toe alleen maar onzekerheid hebben gekend.

Emotionele steun en vergroting van de eigenwaarde

Het programma richt zich niet alleen op praktische kennis, maar biedt ook emotionele steun terwijl ze de overstap maken van een leven op straat naar een leven van stabiliteit en werkgelegenheid.

 “We geven ze counseling, yoga, voetbal, meditatie, voedzame maaltijden, schone bedden en een goede nachtrust. Op de eerste dag krijgen ze een douche, worden hun onverzorgde haren en baarden geknipt, en krijgen ze schone kleren”-  Niraj K. Pawan, directeur van RSLDC.

Counseling is een integraal onderdeel van het programma

Rakesh Jain, plaatsvervangend algemeen directeur van RSLDC, is van mening dat counseling een cruciaal aspect is van de rehabilitatie. Counseling is een integraal onderdeel van het programma. Zonder counseling zouden veel mannen het programma niet afmaken. Ze hebben iemand nodig die zich voor hen interesseert, die met hen praat over wat hen op straat heeft gebracht, en checkt of ze echt willen werken om voor zichzelf te kunnen zorgen.

“In één groep hebben we onze aandacht laten verslappen en de counseling verwaarloosd, waardoor verschillende bedelaars afhaakten. De begeleiding is even belangrijk als de opleiding.” – Rakesh Jain

Het is dit holistische aspect dat het aanvankelijke succes verklaart, volgens Neelam Sharma, een maatschappelijk werkster die jarenlang heeft geprobeerd daklozen basiskennis bij te brengen op het gebied van rekenen en lezen en schrijven in de parken van Delhi via haar liefdadigheidsorganisatie Deep Jyoti.

“Ik realiseerde me dat ik mijn tijd verspilde. Ze kunnen zich niet concentreren als ze honger hebben en zich zorgen maken over hun volgende maaltijd. Je moet zorgen voor al hun basisbehoeften – voedsel, kleding en onderdak – voordat je ergens aan begint en geen enkel overheidsprogramma heeft ooit een holistische aanpak gehad. Ze worden naar een opvanghuis gebracht, maar wat dan? Zonder inkomen staan ze weer op straat”  – Neelam Sharma

Lancering van meer proefprojecten

Van de eerste 100 mannen in het programma zijn er 40 nog steeds in opleiding, terwijl de overige 60 nu een vaste baan hebben op verschillende plaatsen, waaronder cafés, bakkerijen en andere ambachten. Hun salarissen worden gestort op bankrekeningen die het RSLDC met hen heeft geopend.

Rajasthan is van plan het programma in de hele deelstaat te herhalen. Het ministerie van Sociale Rechtvaardigheid en Empowerment is bezig met de lancering van proefprojecten in 10 steden. Maar het is nog niet bekend of deze banen zullen garanderen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen

Zaadjes van hoop: Farming Hope’s oplossing voor dakloosheid in San Francisco

Translate »