Joanna Macy: klimaatcrisis als een spiritueel pad
(Global Heart | Esther Haasnoot) Dit 20 minuten durende interview met Joanna Macy zal helpen een essentiële vraag te beantwoorden: Hoe gaan we ons leven ten volle leven, met innerlijke vrede en moed (en zelfs vreugde) terwijl we geconfronteerd worden met een wereld die zichzelf vernietigt?
Interview met Joanna Macy
Joanna Macy is eco-filosofe en geleerde op het gebied van boeddhisme, algemene systeemtheorie en diepe ecologie. Ze is een belangrijke stem in de bewegingen voor vrede, gerechtigheid en milieu en verweeft haar wetenschap met vijf decennia van activisme. En geeft wereldwijd trainingen aan eco-strijders en activisten voor wereldwijde rechtvaardigheid. Als de grondlegger van de Work That Reconnects , heeft zij een baanbrekend theoretisch kader voor persoonlijke en sociale verandering gecreëerd. Zij is ook een liefhebber van de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke en heeft haar eigen vertaling van zijn werk gepubliceerd, Rilke’s Book of Hours: Love Poems to God.
Deze korte (20 minuten) video is gemaakt als onderdeel van een groter project dat resulteerde in een volledige film Capitalism, Climate Change and Community.
Hoor het geluid van de huilende aarde
Joanna Macy begint haar verhaal met een citaat van de hedendaagse boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh die, toen hem gevraagd werd wat we moeten doen om onze wereld te redden, antwoordde: “Wat we het meest nodig hebben, is in onszelf het geluid te horen van de huilende aarde.”
Alleen door ons verdriet om “de verwoesting van ecosystemen” over de hele wereld te erkennen, kunnen we beginnen met het aanpakken van de enorme problemen die de klimaatverandering met zich meebrengt.
Volgens Joanna Marcy is de crisis een tweesnijdend zwaard; aan de ene kant “is het een weerspiegeling van de fouten die we hebben gemaakt, maar het is ook een kans voor ons ontwaken.” Dit ontwaken houdt volgens haar een fundamentele verandering in van ons identiteitsbesef op een manier die overeenstemt met de leringen van alle spirituele tradities van de wereld.
Wees present en sta open
Hoop en hopeloosheid zijn slechts gevoelens; ze ontstaan en gaan voorbij. Het grootste geschenk dat we onze wereld kunnen geven is onze volledige aanwezigheid en onze keuze, om open te blijven…
Wanneer je midden in een groot avontuur zit, heb je geen tijd om te beslissen of je hoopvol of hopeloos bent. Stel je voor dat je tegen Frodo en Sam zegt: “Pardon, hoe hoopvol voelen jullie je vandaag?” Dan zouden ze zeggen: “We hebben gewoon werk te doen. Verspil mijn tijd niet.”
Die vraag kan je uit de tegenwoordige tijd halen en je in allerlei fantasieën en vermoedens storten, terwijl al onze energie juist hier in het moment zou moeten zijn.
Macy’s wijsheid over hoe het leven te benaderen blijft zich verbreden en verdiepen. Haar manier van de waarheid vertellen schudt ons wakker en tempert onze zelfgecreëerde angsten. Deze video biedt ons zeker stof tot nadenken. De moeite waard om naar te kijken.
Joanna is ook te zien in de film The wisdom to survive: Climate Change, Capitalism & Community.
Bron: Global Heart Bron video: Films For Action
Je kunt ook interesse hebben in:
De vierdaagse werkweek kan ons helpen klimaatverandering tegen te gaan