Mooie zooi

(Earth Matters) Het idee komt uit Engeland, vertelt oprichter Alice Taylor, zelf ook Engelse. En het werkt als volgt: bedrijven leveren hun restafval bij de stichting, en dat kan daarna worden gebruikt door kunstenaars, kinderen en alle andere mensen die het materiaal nog kunnen gebruiken om mee te knutselen of creatief mee te werken.

Mooizooi in Haarlem bestaat nu twee jaar. De grote hal lijkt op een supermarkt: lange rijen met rekken met ‘spullen’ kun je er kopen. Een mandje vol is €8,50, een winkelwagentje vol is €23,50.

Wat je er precies kunt kopen? Alles van orthopedische mallen en stukken leer tot kokers en karton, stickervellen, kurk- en houtresten en noem het maar op. Taylor: “We hebben een aantal vaste leveranciers zoals Brandmeesters koffiezakken, we krijgen fruitschalen van Albert Heijn, en kroonkurken. Verder zijn het vaak resten van bedrijven die hun magazijn eens in de zoveel tijd opruimen.” Ze vindt het leuk om te zien hoe blij andere mensen met die ‘zooi’ zijn.

Naast atelierfunctie (waar ook kinderfeestjes worden gehouden) en winkel, heeft Mooizooi een derde, meer sociale pijler. De stichting verschaft namelijk dagbesteding en werkgelegenheid aan mensen die om één of andere reden een afstand hebben gekregen tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld omdat ze gehandicapt zijn of psychische problemen hebben of al langere tijd werkloos zijn. “En we werken met vrijwilligers die het bijvoorbeeld leuk vinden om na hun pensioen nog iets te doen”, aldus Taylor. Het belangrijkste is voor haar dat Mooizooi echt een plek is waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. “Bij ons word je niet veroordeeld op je beperking, maar kun je juist bloeien met die beperking. De sfeer is heel open. We willen dat iedereen hier zijn talenten kan ontwikkelen.”

Tot slot, niet onbelangrijk, draagt Mooizooi bij aan het milieu: “Het is ongelooflijk hoeveel en wat er allemaal wordt weggegooid door bedrijven,” zegt Taylor, “alles wat wij hebben is eigenlijk voor de prullenbak bestemd. Een beetje bewustwording aanbrengen in wat we allemaal weggooien, en wat net zo goed een tweede leven verdient, kan geen kwaad.” Meer informatie: mooizooi.org.

Bron: Earth Matters

Translate »