Mississippi’s Bizonbrug wordt ‘s werelds langste wildbrug

(Global Heart | Esther Haasnoot) De Bizonbrug, tussen Iowa en Illinois, wordt ‘s werelds langste door mensen gemaakte oversteekplaats voor wilde dieren.

De Bizonbrug wordt ‘s werelds langste wildbrug

Tussen Iowa en Illinois, op het enige stuk van de Mississippi dat van oost naar west stroomt, ligt een 55 jaar oude betonnen brug. Elke dag rijden 42.000 auto’s over de verouderde constructie die zal worden afgebroken en vervangen.

Maar als Chad Pregracke naar de brug kijkt stelt hij zich een andere bestemming voor. Chad Pregracke is namelijk een gepassioneerd natuurbeschermer die zijn tijd doorbrengt op schuiten om afval van de Mississippi rivier op te ruimen. Hij heeft zijn passie voor natuur meegenomen in zijn zienswijze: het ombouwen van de noodlijdende brug tot een doorgang en reservaat voor de Amerikaanse bizon. In de volksmond ook wel buffel genoemd.

Rehabilitatie en het behoud van de biodiversiteit

Rehabilitatie van wilde dieren en het behoud van de biodiversiteit worden steeds serieuzer genomen als een haalbare methode om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. En dus wint Pregracke’s voorstel om de brug te transformeren aan momentum. De ministeries van transport in Iowa en Illinois denken binnen vijf jaar met de bouw te beginnen.

In het plan wordt verderop in de rivier een nieuwe brug gebouwd en het autoverkeer omgeleid. De bestaande brug wordt omgebouwd voor gebruik door mensen en Amerikaanse bizons. De visie voor de brug is dat er aan de ene kant een voet- en fietspad komt. Aan de andere kant een omheinde bizonweide. Waar bezoekers de majestueuze bizons van dichtbij kunnen zien. De kuddes kunnen vrij rondlopen tussen Iowa en Illinois. Dit project brengt het eerste nationale park in beide staten tot stand.

Voorstanders van de Bison Bridge, zoals de brug wordt genoemd, zeggen dat het hergebruik van het bouwwerk, in plaats van de sloop ervan, zal leiden tot minder afval, kostenbesparingen en een beter milieu. Het Quad City-gebied (genoemd naar de vier steden Bettendorf en Davenport in het zuidoosten van Iowa en Moline en Rock Island in het noordwesten van Illinois) zal een eco-toeristische bestemming worden die inkomsten genereert en de aandacht vestigt op het behoud van bizons.

Erkenning misdaden begaan tegen de bizons en de inheemse volken

Als de Bison Bridge voltooid is, zou het de langste door mensen gemaakte oversteekplaats voor wilde dieren ter wereld zijn. Het zal de langzaam weer opkomende bizonpopulatie in de regio verder herstellen. Inheemse Amerikaanse groeperingen zijn van mening dat het herstel van de bizon helpt om de misdaden te erkennen. Die zijn begaan tegen de bizons en de inheemse volken die van hen afhankelijk waren. De brug helpt het land opnieuw te verbinden met zijn plaatselijke geschiedenis. En de culturele band van de inheemse Amerikanen met de bizon nieuw leven in te blazen.

Bizons staan namelijk bekend als een sleutelsoort. Dit betekent dat hun bestaan ten goede komt aan een aantal planten- en diersoorten in hun inheemse leefgebieden. Miljoenen bizons op de Great Plains hielpen de bodem te beluchten. Wat de plantengroei en de verspreiding van inheemse zaden bevorderde. En op deze manier een gevarieerd ecosysteem tot stand brachten. De vacht van het dier is ideaal voor het isoleren van de nesten van bepaalde vogels. Holenuilen vertrouwden ooit op hun mest voor het bouwen van hun huizen. 

Ecologisch en cultureel herstel

Waar nu de Quad Cities liggen, was in het begin van de 19de eeuw een belangrijk handelscentrum voor  inheemse volkeren. Tot dat naar schatting 30 tot 60 miljoen bizons door de Amerikaanse regering agressief werden bejaagd om de inheemse Amerikanen systematisch uit te hongeren en hen van hun land te verdrijven. Tegen het einde van de 19e eeuw waren er nog maar 300 wilde bizons over. De restauratie van de brug als bizonreservaat is een prima gelegenheid om het grote publiek voor te lichten over de geschiedenis en de betekenis van de regio. Waardoor de Bison Bridge zowel in ecologisch als cultureel opzicht een belangrijke factor wordt.

“Bizons werden vernietigd als een middel om inheems Amerikaans land uit te roeien en genocidale praktijken toe te passen, dus voor onze inheemse gemeenschappen is het herstel van de bizon populatie erg belangrijk. Het is niet alleen belangrijk voor de inheemse Amerikaanse stammen, maar het is ook belangrijk voor het Amerikaanse volk om op zijn minst de kans te krijgen om over deze geschiedenis te leren.” – Jason Baldes, tribale bizoncoördinator voor de National Wildlife Federation

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Lijd jij aan het Shifting Baseline Syndrome?

De grote boze wolf is meer prooi dan roofdier

Translate »