Een paard herinnert zich de blik op je gezicht van de laatste keer dat ze jou zag

(Global Heart | Esther Haasnoot) Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben ontdekt dat paarden niet alleen in staat zijn om menselijke gezichtsuitdrukkingen te kunnen lezen, maar dat ze ook de eerdere emotionele toestand van een persoon kunnen onthouden, – en, cruciaal, dat ze hun gedrag dienovereenkomstig aanpassen.

Voor dit experiment kregen de paarden een foto te zien van een gelukkig of van een boos persoon. Om te voorkomen dat mensen onwillekeurige signalen aan de paarden zouden geven, hadden de mensen die de paarden voor dit experiment ontmoetten, geen idee welke foto de paarden eerder hadden gezien.

Paarden hebben een geheugen voor emoties

Enkele uren na de getoonde foto’s ontmoette de paarden deze persoon persoonlijk, maar ditmaal met een neutrale gezichtsuitdrukking.

Ondanks de neutrale uitdrukking van de individu reageerden de paarden op hoe zij deze persoon in eerste instantie op de foto zagen. Paarden die op een foto iemand zagen fronsen brachten meer tijd door met het kijken vanuit hun linkeroog. Daarbij vertoonden zij ook meer stressgericht coping-gedrag, zoals kauwen, likken, en snuiven.

Maar toen de paarden de persoon kregen te zien die ze op de foto hadden zien glimlachen, brachten ze meer tijd door met het rechter oog.

Het blijkt dat paarden met hun linkeroog naar negatieve of bedreigende gebeurtenissen kijken. Informatie van het linkeroog wordt naar de rechter hemisfeer van de hersenen gestuurd, waar de verwerking van negatieve en bedreigende ervaringen plaatsvindt. De dieren hebben de neiging met hun rechteroog naar positievere dingen te kijken.

De paarden leken een vlugge inschatting van de persoon te hebben gemaakt, alleen gebaseerd op de uitdrukking op de foto. De onderzoekers denken dat dit vermogen van paarden hen helpt om bedreigende situaties te vermijden. Het is interessant dat deze dieren de emotionele expressies die mensen van tijd tot tijd vertonen kunnen oppikken en waarnemen en tevens in staat zijn deze informatie te onthouden en gebruiken.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Voor het eerst bewezen: je hond kan echt je emoties begrijpen

Geboren zonder ogen, Smiley de Golden Retriever word een liefdevolle therapie hond.

Translate »