Ouder dan Stonehenge: Mysterieuze steencirkels in Schotland uitgelijnd op de zon en de maan

(Nine For News | Robin de Boer) Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat oude Britse steencirkels precies zijn uitgelijnd op de bewegingen van de zon en de maan, 5000 jaar geleden. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Archaeological Science: Reports.

“Niemand heeft ooit eerder statistisch bewezen dat een steencirkel werd gebouwd met het oog op astronomische verschijnselen,” zei hoofdonderzoeker dr. Gail Higginbottom van de Universiteit van Adelaide in Australië.


500 jaar ouder

De onderzoekers ontdekten dat de oudste steencirkels in Schotland (Callanish op Lewis en Stenness op Orkney) precies zo staan gericht dat ze de bewegingen van de zon en de maan volgen. Beide cirkels zijn zo’n 500 jaar ouder dan Stonehenge.

Pakweg 2000 jaar later werden in Schotland nog steeds soortgelijke monumenten gebouwd die waren uitgelijnd op de zon of de maan. Deze cirkels waren alleen een stuk eenvoudiger.

 

Complexe relatie

De stenen blijken niet alleen te zijn verbonden met de zon en de maan. De onderzoekers ontdekten ook een complexe relatie tussen de manier waarop de stenen zijn uitgelijnd, het omliggende landschap en de horizon en de bewegingen van de zon en de maan.

“Dit onderzoek bewijst eindelijk dat de oude Britten de aarde door middel van hun steencirkels verbonden met de hemel,” zei dr. Higginbottom. “Deze mensen kozen ervoor om de stenen op zeer specifieke plekken in het landschap neer te zetten in relatie tot de astronomische kennis die zij hadden. Het vertelt ons iets over hun sterke verbinding met de omgeving en hoe belangrijk die verbinding voor ze moet zijn geweest.”

Bron: Nine For News


Je kunt ook interesse hebben in:

Unieke vondst verandert mogelijk wat we weten over de Maya’s

Translate »