Studie: Bijen kunnen eenvoudige sommen maken

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Bijen blijken slimme diertjes. Ze kunnen namelijk simpele rekensommen maken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek, die in vakblad Science Advances verscheen.

Bijen trainen in sommen maken

Het is wetenschappers gelukt om bijen te trainen in hoofdrekenen. De insecten blijken in staat om gekleurde vormen bij elkaar op te tellen en af te trekken. De hersenen van bijen kunnen dus vrij complexe processen uitvoeren, ingewikkelde regels onthouden en die toepassen op nieuwe situaties, schrijven de onderzoekers.

Lange tijd werd gedacht dat alleen mensen konden rekenen, maar in de afgelopen jaren zijn er steeds meer experimenten die aantonen dat ook dieren daartoe in staat zijn. Chimpansees, papegaaien en duiven hebben bijvoorbeeld al laten zien dat ze kunnen optellen en aftrekken.

Professor Adrian Dyer legt uit: “Onze bevindingen duiden erop dat gevorderde numerieke vaardigheden veel meer voorkomen in de natuur dan tot nu toe werd gedacht. Als er voor wiskunde geen gigantisch brein nodig is dan zijn er mogelijk ook nieuwe manieren om interacties tussen lange termijn-regels en het werkgeheugen in te bouwen in kunstmatige intelligentie.”

Dit is niet de eerste keer dat bijen laten zien dat ze best iets van cijfers begrijpen. Uit eerdere experimenten blijkt dat de diertjes tot vier kunnen tellen en zelfs het concept nul begrijpen.

Je zou denken dat bijen dit soort berekeningen niet direct nodig hebben in het dagelijks leven. Toch kan de benodigde hersenkracht nuttig zijn voor de diertjes als ze op zoek moeten naar bloemen. Ze kunnen dan verschillende combinaties van kleuren en vormen onthouden.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Jonge orang-oetans leren op school hoe ze apen kunnen zijn

Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?

Translate »