Universiteit van Barcelona stelt als eerste universiteit ter wereld vak over klimaatcrisis verplicht

(Bright Vibes | Sam Goutbeek) Klimaatprotest is opnieuw succesvol, ditmaal in Barcelona, en het resultaat is baanbrekend. Vanaf 2024 wordt alle studenten van de Universiteit van Barcelona verplicht een vak te volgen over de klimaatcrisis. Het wordt de eerste verplichte cursus die de klimaatcrisis behandelt.

Universiteit van Barcelona stelt vak over klimaatcrisis verplicht

Dat is het resultaat van een protest tegen fossiele brandstoffen door de organisatie End Fossil Barcelona. Activisten hebben de universiteit daar 7 dagen lang bezet met een zogeheten ‘sit-in’. Ze eisten dat de universiteit geen financiële steun meer aanneemt van olieconcern Repsol en van andere fossiele bedrijven. Deze eis wordt (nog) niet ingewilligd door de universiteit, maar de eis dat de uni een verplicht vak over de klimaatcrisis instelt wél, mede dankzij steun van een groep docenten.

Het vak zal niet alleen maar de technische kant van klimaatverandering behandelen, maar juist ook gaan over de maatschappelijke crisis en de historische, culturele, sociale en economische aspecten daarvan. Een groep docenten, aangewezen door de studenten, zal het vak vormgeven.

Leren acteren op de maatschappelijke transformatie

De Universiteit van Barelona is de eerste ter wereld die zo’n cursus in het curriculum opneemt voor alle studenten en is een voorbeeld voor de rest van de academische wereld. In een officiële verklaring reageerde de universiteit:

Om de huidige klimaatcrisis te keren moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat de professionals van de toekomst over de nodige kennis, attitudes en vaardigheden beschikken om te kunnen acteren op de maatschappelijke transformatie met betrekking tot de klimaatcrisis. De universiteiten spelen daarbij een fundamentele rol.”

Intussen zal de End Fossil: Occupy!-beweging doorgaan met het bezetten van scholen en universiteiten in Europa en eisen dat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt gestopt. Hopelijk net zo succesvol als in Barcelona.

Een Nederlandse universiteit draagt op haar eigen manier bij aan een groenere planeet. In samenwerking met de Europese organisatie LifeTerra geeft ze al haar alumni bij het afstuderen een boom cadeau in een nieuw te planten bos in Nederland.

Bron: Bright Vibes


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Joanna Macy: klimaatcrisis als een spiritueel pad

Positief omgaan met eco-anxiety en klimaatstress (4 tips)

Translate »