Wie dit leest, is misschien een duif

(welingelichte Kringen| Steven Driehuis) Duiven kunnen lezen. Of althans, de vogels blijken bestaande Engelse woorden te kunnen onderscheiden van niet-bestaande woorden. Bewijst een recente studie.

De duiven die aan het onderzoek meededen werden getraind om Engelse vierletterwoorden te identificeren. Zagen de vogels een bestaand woord moesten ze op het woord pikken. Hoewel de duiven de betekenis van de woorden (nog) niet kennen, waren ze goed in staat onzinwoorden te onderscheiden van bestaande woorden. Goede antwoorden werden beloond.

In de video hieronder is te zien hoe deze duif leert grijpen dat ‘GREY’ en ‘HOST’ bestaande Engelse woorden zijn en bijvoorbeeld ‘GRRU’ niet.

‘De mogelijkheid woorden te herkennen is één van de bouwstenen van het lezen en het lijkt er op dat wij die vaardigheid nu delen met duiven’ zegt Damian Scarf, een  co-auteur van de studie aan The Huffington Post.

Het is niet waar dat de duiven de woorden gewoon memoriseren. Wanneer de wetenschappers een  nieuw woord introduceerde, wisten de duiven dat nieuwe woord verbazingwekkend vaak te onderscheiden van nep-woorden. Dat bewijst dat duiven in staat zijn lettercombinaties te verwerken en te herkennen. Het is voor het eerst dat deze vaardigheid bij een niet-primaat wordt aangetroffen.

Al zijn duiven 300 miljoen jaar in evolutie scheiden van mensen en hebben duiven een hele andere hersenarchitectuur dan andere primaten, we kunnen van duiven tocht iets leren over onze eigen intelligentie. ‘Niet-menselijke dieren onderzoeken geeft ons een kijkje in de vaardigheden die onze voorouders zouden kunnen hebben bezeten. Dit zijn misschien wel de bouwstenen van onze moderne intelligentie.’ aldus Scarf.

De duiven hebben nog geen uitgebreid vocabulair: ze herkennen nu 60 échte woorden uit 8000 onzinwoorden.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »