Zeehonden sterven horrordood door plastic

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het is een treurig gezicht: de zeehonden, die verstrikt in menselijk afval op gruwelijke wijze aan hun einde zijn gekomen. Gisteren werd een zeehond dood gevonden met een frisbee om zijn nek, een andere vond op dezelfde dag de dood doordat hij verstrikt raakte in een net.

Het was de derde zeehond in één week die om het leven kwam door zwerfafval en dood aanspoelde op de Nederlandse stranden. “Helaas geen natuurlijke dood, maar onomstotelijk veroorzaakt door menselijk handelen”, schrijft de EHBZ, de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren, op Facebook.

Voorzitter van Reddingsteam Zeedieren Nederland Jaap van der Hiele uit Middelburg laat weten: “Die zeehonden komen uit de Voordelta, zeker weten. Van de week had ik er ook al een, bij Kamperland. Op 24 oktober spoelde daar een grijze zeehond met een visnet om zijn kop aan. Nu ja, de kop zat nog met een stukje slokdarm aan het lijf vast.”

Het is volgens hem niet gek dat er iets meer meldingen zijn van dode zeehonden door afval. “Vergeet niet dat er ook steeds meer zeehonden en bruinvissen zijn in deze contreien”, zegt hij. “Alleen al de zeehonden zijn er om en nabij de tweeduizend. Vijfentwintig jaar geleden waren dat er tussen de vijf en de tien.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?

Bultruggen van over de hele wereld redden andere dieren en niemand weet waarom

Translate »