Zelf wasmiddel maken – recept voor vloeibaar wasmiddel

(Leukegeit | Billy) Zelf wasmiddel maken klinkt als een hels karwei, maar dat valt allemaal best wel mee! Wasmiddel is makkelijk te maken, kost bijna niets en je was ruikt ermee lekker fris. Wij geven je hieronder het recept voor vloeibaar wasmiddel.

Recept voor 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel

  • 40 gram Sunlightzeep (gewoon te koop in de supermarkt)
  • 40 gram huishoudsoda
  • Een scheutje schoonmaakazijn
  • 2,5 liter water

Pak een rasp en rasp de Sunlightzeep (40 gram) in een steelpan. Voeg hier een halve liter koud water aan toe. Verhit dit al roerende tot het zeep is opgelost in het water en voeg hierna de soda toe.

Giet het mengsel in een emmer en voeg 2 liter heet water toe. Roer het nog even door en laat het een nachtje staan. De volgende dag is het een harde, glibberige massa geworden en kun je het overscheppen in plastic bakken.

Gebruik van het wasmiddel

Schep een wasbolletje vol met het wasmiddel en leg het tussen de vieze was in de wasmachine. Als vervanging voor wasverzachter kun je een scheutje schoonmaakazijn gieten in het wasverzachtervakje. Dit is veel goedkoper dan wasverzachter en het ontkalkt de wasmachine ook nog. De wat zure geur van azijn verdwijnt zodra de kleren droog zijn.

Zelf wasmiddel maken sunlight zeep

Wasmiddel maken soda sunlight zeep

 

Zelf wasmiddel maken is erg goedkoop

Wil je zelf wasmiddel maken, dan ben je aan ingrediënten niet meer dan een paar euro kwijt. In de supermarkt kosten 2 blokken Sunlightzeep iets meer dan één euro, maar dan heb je wel 320 gram zeep (8x het receptuur). Soda kost nog geen euro voor één kilo (25x het receptuur) en voor een liter schoonmaakazijn ben je circa 50 cent kwijt.

Al met al kost 2,5 liter zelfgemaakt wasmiddel je ongeveer 20 cent (exclusief water). Als je dit vergelijkt met de gemiddelde wasmiddelen in de supermarkt, bespaar je hiermee heel veel geld en zijn de producten nog eens een stuk beter voor het milieu.

Makkelijk voor alle wasjes

Het wasmiddel is zowel te gebruiken voor de witte was als de gekleurde of donkere was.

Let op: Zorg dat je een RVS wastrommel hebt, anders zou het soda het aluminium kunnen oplossen. Gelukkig beschikken de meeste nieuwere wasmachines over RVS wastrommels en anders kun je de leverancier even opbellen of in de handleiding kijken als je niet zeker weet wat voor soort wastrommel je hebt.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Lavendelolie maken

Zelf maken – de bekendste kruidenmengsels op een rij

Translate »