Deze zomer zijn er veel wespen. Dat heeft één groot voordeel

(Welingelichte Kringen | Pieter Immerzaal) We kunnen in augustus een stuk meer wespen verwachten dan normaal. Erg vervelend, zeker, maar er is één voordeel: hoe meer wespen, hoe minder muggen en vliegen.

Dit jaar zijn er tot nu toe zes keer zoveel wespen waargenomen als vorig jaar. Niet alleen koninginnen, ook mannetjes zijn er veel meer dan normaal. “Normaal gaan die mannetjeswespen dood voor de winter, nadat ze de koningin hebben bevrucht,” zegt Peter Berx van insectenmuseum Entomopolis. “Maar dat is nu dus niet gebeurd. De verklaring is relatief eenvoudig, we hebben geen strenge winter gehad, en nog belangrijker: het was geen natte winter. Want wespen hebben een soort van antivries in hun lijf waarmee ze -10 tot zelfs -15 aankunnen. Maar van vocht krijgen ze schimmel en worden ze doodziek.”

Het is zo goed als zeker dat we in de tweede helft van de zomer last krijgen van de beestjes. Berx: “Tot dan zijn de werksterwespen bezig om de nesten op te bouwen. Daarvoor hebben ze veel vlees nodig: vliegen en muggen. Daar zullen we de komende maanden dus minder last van hebben. Als de nesten opgebouwd zijn, vliegen de werksters uit. Je moet weten: van de larven krijgen ze in ruil voor het voedsel dat ze aandragen een soort zoet speeksel. Maar als er geen larven meer zijn, vliegen ze uit en gaan ze op terrasjes op zoek naar zoete spullen: cola, limonade, sapjes…”

Bron: Welingelichte Kringen

 

Translate »