10 Krachtige kruiden voor een gezonde lever

(aHealthylife | Juglen Zwaan) De lever is enorm belangrijk voor de algehele gezondheid. Samen met de nieren is de lever de belangrijkste ontgifter van het lichaam. Hij filtert onwenselijke stoffen uit en reinigt het lichaam door allerlei schadelijke stoffen te verwijderen. Hij helpt ook bij het omzetten van verscheidene voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid. Hieronder vind je tien kruiden die het beste werken voor een optimale leverfunctie.

10 krachtige kruiden

Mariadistel

De antioxidant-eigenschappen van mariadistel zorgen ervoor dat de lever efficiënter kan ontgiften het kan zelfs helpen beschadigd leverweefsel te repareren en de productie van gal stimuleren. Ook kan het fibrose en ontstekingen verminderen.

Paardenbloem

Paardenbloemextract kan de lever helpen beschermen vanwege de krachtige werking als antioxidant en ontstekingsremmer. Ook kan het zorgen voor verbetering van de algemene leverfunctie en specifieke problemen tegenhouden zoals cirrose en het opbouwen van vetweefsel.

Zoethout

Zoethout bevat een verbinding genaamd glycyrrhizine, waardoor het een krachtige behandeling is voor chronische leveraandoeningen zoals hepatitis en leverkanker. Er is bewezen dat zoethout de productie van interferonen stimuleert, wat kan zorgen voor bescherming van de lever tegen veel gifstoffen.

Artisjok

De actieve antioxidant verbindingen in artisjokken helpen de levercellen beschermen tegen oxidatieve stress en ondersteunen de vernieuwing van leverweefsel. Tegelijkertijd wordt de productie van gal gestimuleerd. En nog een mooie bijkomstigheid is dat het ook het triglyceridengehalte in het bloed kan verlagen.

Kurkuma

Kurkuma, wat verwant is aan gember, zorgt voor stimulering van enzymen die de lever in staat stellen efficiënter te ontgiften. Uit onderzoek blijkt ook dat het een effectieve behandeling is van hepatitis B en dat het het risico op het ontwikkelen van leververvetting kan helpen verminderen.

Stinkende Gouwe (Groot Speenkruid)

Hoewel minder bekend, is stinkende gouwe misschien wel een van de beste kruiden voor de lever. Het kan helpen bij de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder geelzucht en hepatitis. Het is een effectieve leverreiniger en helpt de lever bij het ontgiften door de galproductie te stimuleren.

Witlof

Van oudsher wordt witlof (cichorei) al gebruikt als levertonicum. Ook dit werkt door de productie van gal te verhogen en het kan de vorming van leverstenen zowel als galstenen voorkomen. Het helpt zelfs tegen de effecten van overmatig alcohol- of cafeïne inname.

Krulzuring

Zuring, wat wordt gebruikt om het bloed te zuiveren, is ook één van de krachtigste kruiden om de lever te ontgiften en galproductie te stimuleren, zodat de vertering en darmbewegingen worden gesteund, wat zorgt voor het verwijderen van afval uit het lichaam.

Astralagus (Vlezige Hokjespeul)

Astralagus helpt niet alleen bij het herstellen van reeds aanwezige leverschade, het kan ook helpen bij het voorkomen van verdere toekomstige schade. Het helpt ook bij de vertering en het helpt de darmen om gifstoffen efficiënt te verwijderen. Ook ontlast het de werkdruk van de lever.

Bieten

Bieten bevatten een stof genaamd betanine, waarvan is gebleken dat het de levergesteldheid in zijn algemeenheid ondersteunt. Het maakt het makkelijker om afvalproducten die de lever heeft uitgefilterd uit het lichaam te verwijderen.

Een goede gezondheid is gewoonweg niet mogelijk zonder een gezonde lever. Gelukkig zijn de hierboven genoemde kruiden allemaal toegankelijk en uit allemaal kunnen algemene tonicums gemaakt worden, terwijl ze ook kunnen worden ingezet bij specifieke problemen die niet alleen de lever, maar het hele lichaam kunnen beïnvloeden.

About
Juglen is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer. Juglen is inmiddels meer dan 8 jaar onderdeel van het radioprogramma gezondheidsnieuws en is vaste gast in het TV-programma Wat eten we op SBS6. Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies. Juglen is auteur van het boek De de voedingswijzer, een zeer compleet naslagwerk van bijna 500 pagina’s, waarin vrijwel alle onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen aan bod komen.

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

Bietencarpaccio met geitenkaas en walnoten (recept)

10 gezonde en lekkere soorten kruidenthee

Translate »