GezondheidLifestyleRecepten

10 natuurlijke huismiddeltjes tegen roos

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Roos is een hoofdhuidprobleem dat wordt veroorzaakt door woekering van een gistachtige schimmel genaamd malassezia. Het is een zeer veel voorkomend probleem, maar dat maakt het niet minder vervelend. Malassezia hoort eigenlijk gewoon thuis op de hoofdhuid en leeft van de vettige olie die door haarfollikels wordt geproduceerd. Wetenschappers weten nog niet waardoor het komt dat malassezia plotseling enorm kan gaan woekeren, maar als dit gebeurt, veroorzaakt het irritatie dat het afstootproces van dode huidcellen zeer sterk versnelt.

Er hopen dan vele dode huidcellen op waardoor het schilfers worden die samenklonteren met het vet op de hoofdhuid. Dit is vaak goed met het blote oog te zien. Meestal begint het na verloop van tijd erg te jeuken. De industrie heeft vele anti-roos shampoos met chemische middelen als antwoord. Meestal bevatten deze SLS (sodium lauryl sulfaat), dat irriterend en agressief inwerkt op de hoofdhuid. Gelukkig zijn er verschillende huismiddeltjes die het schilferprobleem kunnen oplossen.

Wat te doen tegen roos?

Tea tree olie

Tea tree olie, een antischimmel- en antiseptische olie, is een bewezen remedie tegen roos. Je kunt anti-roos shampoo kopen waarin tea tree olie zit, maar de echte olie zelf werkt beter (en het is meestal nog goedkoper ook). Masseer de tea tree olie in de hoofdhuid (let erop dat het echt op de hoofdhuid komt en niet alleen in je haar) en laat het 30 minuten zitten. Daarna wassen met shampoo. Als je dit vaak doet, zal je merken dat niet alleen de roos minder wordt maar ook de bijbehorende jeuk.

 

Aloë Vera

Aloë vera heeft antibacteriële- en antischimmeleigenschappen die roos tegengaan. Het breekt ook eiwitten af, in dit geval vooral dode huidcellen. Door de hoeveelheid dode huidcellen te verminderen, zorgt aloë vera ervoor dat de klontering van huidcellen waaruit roos bestaat vermindert. Gebruik regelmatig aloë vera-sap of -gel en zorg ervoor dat je het goed op de hoofdhuid inmasseert. Laat het ten minste een kwartier zitten en was het dan met een milde shampoo.

 

Tijm

Ook tijm heeft antischimmel- en antiseptische eigenschappen. Het verschilt echter van de vorige twee remedies in die zin dat het geen olie is, maar een kruid. Om tijm als haarbehandeling te gebruiken meng je 4 eetlepels gedroogde tijm in 2 kopjes water, kook dit 10 tot 15 minuten, zeef het en laat het afkoelen. Masseer het dan in de hoofdhuid, laat een aantal minuten zitten en spoel je haar dan goed uit.

 

Yoghurt

Yoghurt bevat ‘goede bacteriën’, die de groei van gist beperkt. Daardoor is het een geweldig huismiddel tegen schimmelinfecties. Je kunt het eten of in je haar smeren (lekker kliederen dus ;). Bij deze behandeling moet je wel zorgen voor een yoghurt met levende culturen. Volgens onderzoek zou de L. paracasei cultuur het beste zijn. Een probioticum innemen kan ook het lichaam voorzien van de juiste darmbacteriën. De yoghurt lokaal aanbrengen op de hoofdhuid kan ook effectief zijn. Verdeel het over je hoofdhuid. Wacht een uur en was het er dan uit.

 

Citroen

Het zuur van de citroen zorgt voor herstel van de pH balans van je hoofdhuid. Een citroenbehandeling kan op twee manieren worden gemaakt. Gebruik het sap of kook de schillen van 3 of 4 citroenen in heet water. Laat afkoelen en breng aan op de hoofdhuid, laat het een tijdje zitten voordat je het uitspoelt.

 

Rozemarijn

Rozemarijn is niet alleen effectief om roos te verwijderen, het ruikt ook nog eens heerlijk. Dus je behandelt zo niet alleen de roos, maar je geeft je haar ook een lekker geurtje. Rozemarijn werkt tegen roos omdat het schimmels en bacteriën bestrijdt. Kook gewoon een theelepel rozemarijn in een kop water, laat het een paar minuten staan, zeef het en gebruik het vervolgens om je haar dagelijks mee te spoelen totdat de roos is verdwenen.

 

Azijn

Zowel appelazijn als gewone witte azijn werken tegen roos. Azijn heeft net als citroen zure eigenschappen, wat zorgt voor herstel van de pH balans op je hoofdhuid. Vooral appelazijn heeft reinigende eigenschappen; het zorgt voor reiniging van verstopte poriën en haarfollikels. Je kunt azijn op verschillende manieren toepassen:

  • Breng azijn (licht verdund) direct op de hoofdhuid aan, wikkel er een handdoek omheen en laat het een paar uur zitten, het liefst een hele nacht. Spoel je haar de volgende morgen uit.
  • Meng azijn met water en gebruik het om je haar te wassen.
  • Meng gelijke delen azijn en water en voeg 15 tot 20 druppels tea tree olie toe. Masseer dit in je hoofdhuid en laat het een paar minuten zitten, was het dan uit. Herhaal dit 3 tot 4 keer per week totdat de roos is verdwenen.

 

Neem

Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat je nog nooit gehoord hebt van neem (spreek uit met ‘ie’ als Engels ‘seem’), maar dit wordt veel gebruikt in huismiddeltjes in India, voor haar- en huidproblemen. De antibacteriële en antiseptische eigenschappen zorgen ervoor dat het niet alleen een natuurlijke behandeling tegen roos is, maar ook tegen acne, haaruitval en jeuk op het hoofd. Kook de neembladeren in water, zeef het, laat het afkoelen en gebruik het een paar keer per week als spoeling totdat de roos weg is.

 

Natriumbicarbonaat

Dit wordt ook wel zuiveringszout, baking soda, bakpoeder of bica genoemd. Natriumbicarbonaat verwijdert het overtollige talg dat wordt geproduceerd door de hoofdhuid. Het helpt de olie van de schedel te wassen en het vet op je haar te verminderen waardoor de gistachtige schimmels zoals malassezia zich minder goed kunnen voeden. Ook herstelt natriumbicarbonaat de pH balans van de huid op de schedel. Je kunt wat poeder mengen met water en hiermee de hoofdhuid masseren. Laat het even inwerken, alvorens je het uitspoelt. Belangrijk is dat je na het uitspoelen je haren niet wast met shampoo.

 

Kokosolie

Kokosolie bestaat voor de helft uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Dit is een vetzuur dat in staat is om schimmels en gisten te doden. Daardoor kan het helpen de roos te bestrijden. Elke ochtend na het douchen je hoofd even inmasseren met kokosolie kan al voldoende zijn.

 

Anti-rooskuurtjes of kookbenodigdheden?

Het is toch bijzonder dat je zoveel effectieve natuurlijke huismiddeltjes tegen roos in de supermarkt of in de keukenkastjes kunt vinden. Als je liever geen chemische anti-roos shampoos gebruikt, of als die voor jou niet werken, neem dan eens de natuurlijke weg en gebruik een paar van deze recepten om van de jeuk en schilfers af te komen.

Bron: aHealthylife