12 Manieren om van winderigheid en een opgeblazen gevoel af te komen

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Laten we maar direct to-the-point zijn. Dit artikel gaat over gas! We gaan er dus niet omheen draaien, gewoon zonder schaamte, zonder gegiechel… Oké, een beetje giechelen mag wel. Je mag het noemen wat je wilt: gas, een poepie, een scheet, een windje, een luchtaanval of een ruft, het maakt niet uit want we bedoelen er allemaal dezelfde oncomfortabele situatie mee die zich voordoet op een verkeerd moment: tijdens een tentamen in een stille ruimte of in een overvolle lift. Meestal kan het onschadelijke darmgas oncomfortabel zijn op meerdere manieren en is het een symptoom in plaats van ziekte. Omdat er zoveel mogelijke oorzaken zijn, zijn er vele manier om winderigheid te behandelen en kan je meestal verlichting vinden met simpele natuurlijke remedies.

1. Drink pepermunt thee

Pepermunt is goed voor het verzachten van omkerende magen en voor het verlichten van gaspijnen. De essentiële olie dat het bevat is menthol, welke die een krampstillend effect van de gladde spieren van het spijsverteringskanaal heeft. Het kalmeert de zenuwen en daarom kan het ook de maag kalmeren die met name echt het effect van nervositeit en stress voelen. Drink daarom een kopje na het avondeten zodat dit kan helpen de inhoud van de maag langzaam te bewegen.

Wat je nodig hebt…
-1 zakje pepermunt thee
-1 kopje met gekookt water

Aanwijzingen
Gewoon de thee onderdompelen lijkt het meest voor de handliggend maar er is een betere manier om het te doen. We laten normaal gesproken het theezakje in het water zakken voor een aantal minuten, daarna trekken we het zakje eruit en drinken we het. Dit zorgt er echter niet voor dat al het goede uit de thee goed tot zijn recht komt waardoor we onszelf dus eigenlijk tekort doen door niet optimaal gebruik te maken van al de gezondheidsvoordelen die deze thee ons kan bieden.

Als je het water hebt gekookt, giet dit dan over je theezakje in je mok en bedenk de mok dan, met bijvoorbeeld een schoteltje, en laat het zo staan voor 10 á 15 minuten. Verwijder dan het schoteltje en verwijder het theezakje en knijp deze helemaal uit totdat je het laatste beetje van deze genezende mix eruit hebt gekregen. Als het te heet is, druk het zakje dan met een lepel tegen de binnenkant van de mok. Neem nu een slokje, relax en geniet ervan.

2. Laat ze gaan

Op mijn eerste dag in de eerste klas was ik ontzettend geblazen. Ik hield het de hele dag in, ondanks dat mijn buik ontzettend boos aan het rommelen was. Toen ik het eind van de dag uit de bus stapte en naar huis liep, weet ik zeker dat ik er toen maar de helft van de tijd over deed in vergelijking met de tijd ik er normaal over deed. Zeer waarschijnlijk had dit te maken met de door gas aangestuurde biologische motor die op dat moment op high power stond… De moraal van het verhaal: als je gas hebt, probeer het dan niet in te houden. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk maar als je een momentje voor jezelf zou kunnen pakken of even naar de wc zou kunnen gaan, doe je jezelf een grote gunst. De lucht moet er toch op een bepaalde manier uitkomen en het stapelt anders alleen maar op en wordt erger als je het inhoudt.

3. Gember is een buiktemmer

Of je nu misselijk bent, geveld bent door een buikgriep of lijdt aan slechte spijsvertering, de kans is groot dat gember je op een bepaalde manier kan helpen om je buik die van streek is te kalmeren. Het is mogelijk dat het deze wonderen verricht vanwege de diverse verschillende componenten dat het bezit. Twee chemicaliën (gingerolen en shogaolen)  relaxen het darmkanaal en verzachten iedere ontsteking omdat de wortel in zijn geheel dienst doet als een windbreker, wat betekent dat het de vorming van overtollig gas helpt voorkomen of het helpt het verdrijven.

Wat je nodig hebt…
– 1 verse gemberwortel
– Een rasp (optioneel)
– 1 kopje gekookt water, als je er thee van wilt maken
– Citroen en honing (optioneel)

Aanwijzingen
Er zijn verschillende manieren om gemberthee te maken, maar voor gas raden we de volgende manier aan. Zorg voor een stuk rauwe middelgrote gemberwortel die er goed en vers uitziet. Was deze goed, net zoals een aardappel, onder warm water. Snijd 4 tot 6 dunne plakjes en doe deze in een grote kop. Doe er een beetje citroen of honing bij als je wilt, en voeg dan erg heet, net niet kokend water over de plakjes. Bedek de mok en laat het intrekken voor 10 minuten voordat je ervan geniet, Drink hiervan een kop voor of na de maaltijd om de vertering te ondersteunen.

Een andere manier om gebruik te maken van de voordelen van gember is door een theelepeltje verse geraspte gember voor de maaltijd te eten, of knabbel op een gemberwortel gedurende de dag.

4. Kauw op karwij

Al eeuwenlang wordt karwij gebruikt om het in het darmkanaal opgesloten gas via de achteruitgang te laten verdwijnen. In Engeland wordt al vanaf de Middeleeuwen beschreven dat het een gunstige invloed heeft op gas dat ‘veroorzaakt is door lucht dat opgesloten zit in het lichaam’. Natuurlijk is lucht er maar een deel van maar als je jezelf merkt puffen door teveel opgesloten gas, kauw dan op een handjevol karwijzaad of, als je de smaak hiervan te sterk vindt, op wat karwijcrackers en dit kan ertegen helpen.

Wat je nodig hebt…
– Een kleine hoeveelheid karwijzaad OF een aantal karwijcrackers

Aanwijzingen
Wanneer je je opgeblazen voelt, eet dan een kleine hoeveelheid karwijzaadjes of een aantal karwijcrackers. Als je dagelijks last hebt van een opgeblazen gevoel door gasvorming, probeer dan eens om iedere ochtend een kleine hoeveelheid karwijzaadjes te eten totdat je voelt dat het niet langer nodig is.

5. Drink kamillethee

Als je niet van pepermunt houdt, of het gewoonweg niet werkt voor jou, is kamillethee een goed alternatief. In Duitsland, een plaats waar kruidenbehandelingen vaker voorkomen dan elders in het westen, noemen ze kamille ‘alles zutraut’, wat betekent ‘tot alles in staat’, omdat het erg bruikbaar is. Zo heeft het een anti-spastische werking, werkt het ontstekingsremmend en ook nog eens erg relaxend bij gasvorming en maagzuur, dit terwijl pepermunt beter werkt voor gas dat alleen is veroorzaakt door een slechte spijsvertering.

Wat je nodig hebt…
-1 zakje kamille thee
-1 kopje gekookt vers water
– honing of citroensap (optioneel)

Aanwijzingen
Kook wat water en giet het in een kopje met een thee zakje. Bedek de kop en laat de thee intrekken voor 10 tot 15 minuten. Knijp het zakje uit zodat zelfs de laatste goede beetjes eruit komen. Voeg hier desgewenst een beetje honing en citroen aan toe. Vermijd melk, dat activeert juist gasvorming.

6. Eet pompoen

Gas wordt normaal gesproken veroorzaakt door inadequate voedselvertering. Dat is waarom voedsel dat veel zetmeel en eiwitten bevat (zoals bonen) vaak wat problemen veroorzaak met winderigheid. Wanneer voedsel niet geheel afgebroken wordt in de dunne darm, gaat het naar de dikke darm waar de aldaar natuurlijk voorkomende bacteriën ervan smullen. Als een bijproduct hiervan produceren ze een verscheidenheid aan gassen, welke een heel scala aan problemen voor ons opleveren. Pompoen is behulpzaam omdat het de hoeveelheid gas die is gecreëerd kan verlagen.

Wat je nodig hebt…
– Ongeveer een kopje met pompoen, gebakken, gestoomd of geroosterd OF zoek zelf een pompoenrecept op.

Aanwijzingen
Eet ongeveer 1 kopje pompoen bij je maaltijd om gas af te weren.

7. Activeer jezelf

Geactiveerde kool heeft, ondanks dat de exacte reden hiervan onbekend is, vele mensen geholpen bij hun problemen met gasvorming. Er wordt gedacht dat het komt doordat geactiveerde kool poreus is (het wordt geproduceerd zoals gewone kool, maar dan geoxideerd met hete stoom of lucht dat ervoor zorgt dat er poriën ontstaan) en deze inwendige ruimte is goed in het vangen van chemicaliën. Dat is nu precies de reden waarom het wordt gebruikt bij een drugsoverdosis. Mogelijk gebeurt hetzelfde bij overtollig gas dat door bacteriën is afgegeven in onze darmen. Als je wilt weten of dit ook werkt bij jou, praat hier dan over met je arts en lees de dosering op de verpakking. Het is te koop in poeder-, capsule- en tabletvorm.

8. Kauw je eten grondig

Gas ontstaat, in de meeste gevallen, door voedsel dat moeilijk te verteren is. Als je je voedsel grondiger kauwt dan zal het sneller verteren en zal het dus met gemak je lichaam passeren. Dat betekent dus dat het niet lang in je darmen zal verblijven waar het meer gas kan veroorzaken en opbouwen dat het lichaam wil verlaten.

9. Drink warm citroenwater

Iedere morgen een glas warm citroenwater drinken is een erg goede gewoonte. Citroen is goed voor je voor een aantal redenen, waaronder dat het ‘gaspijn’ verlicht. Het zuur in citroen stimuleert de productie van zoutzuur (HCl), een stof dat een belangrijke rol speelt bij de vertering. Meer zoutzuur = meer voedsel dat effectiever wordt afgebroken = een minder opgeblazen gevoel en minder gas. Het water spoelt je systeem door en zorgt ervoor dat het je verteringskanaal goed in beweging blijft. Dit drankje werkt ook als een krachtige goede manier om je hele lichaam te ontgiften omdat citroen eraan bijdraagt dat de enzymen van de lever effectiever werken.

Wat je nodig hebt…
-3 partjes verse citroen OF 1 – 2 eetlepels met citroensap
– Een glas water

Aanwijzingen
Het beste is het om ‘s ochtends als je net wakker bent en nog een lege maag hebt, wat water te verwarmen en in een glas te doen. Het hoeft niet kokend heet te zijn, maar gewoon aangenaam warm. Snijd 3 schijfjes verse citroen en knijp dit uit in het water. Roer het vervolgens goed en drink het dan op. Als je geen verse citroen hebt, vervang dit dan voor een of twee eetlepels citroensap. Je kan er eigenlijk zoveel citroen aan toevoegen als je wilt, als je er maar minimaal voor zorgt dat het water troebel wordt.

10. Krijg je voedingspatroon in vorm

Veel van waar we ons mee voeden, met name in de westerse cultuur, leidt uit eindelijk tot problemen. Met cafeïne overladen drankjes, suikerrijk voedsel, erg vet gefrituurd voedsel en vele andere onfrisse voedingsmiddelen die je richting je ondergang helpen. En met ondergang bedoel ik, gas dat in een overvolle lift je lichaam zal verlaten, op iedere verdieping waar deze stopt. Ondanks dat het zonder twijfel het beste is dat je de eerder genoemde ongezonde voedingsmiddelen vermijdt wil dit nog niet zeggen dat je hiermee ook de gasvorming tegen zult gaan. Gezonde voeding zoals broccoli en boontjes kunnen dankzij hun vezelrijke inhoud ook gasvormend werken. Je zou jezelf kunnen behoeden voor deze gezonde daders maar je kan je echt beter focussen op de ongezonde veroorzakers. Als je dit doet, zul je je over het algemeen veel beter voelen, en wanneer je toch last hebt van een beetje gas dan weet je in ieder geval dat het een natuurlijk gas is…

11. Krijg jezelf in vorm

Een goed voedingspatroon en lichaamsbeweging gaan hand in hand en gecombineerd vormen ze een krachtig remedie tegen een groot aantal aandoeningen die ons teisteren. Een beetje toewijding zal je ontzettend veel helpen als het gaat om je goed voelen. Het zal je ook helpen om het ‘gasprobleem’ op te lossen omdat gas bijna altijd is veroorzaakt door levensstijl, waaronder ook het voedingspatroon valt. Als je oefeningen doet en voldoende beweegt, zorg je ervoor dat je je spijsverteringskanaal ook voldoende in beweging houdt en op die manier het overtollig gas binnen de perken houdt.

12. Eet wat anijszaad

Anijs heeft anti-spastische werking en helpt je je spijsverteringskanaal relaxen. Het heeft namelijk de eigenschap om op stress te reageren. Het relaxen helpt ook bij het hebben van krampen. Het is ook een windbreker, wat eigenlijk gewoon een chique manier is om te zeggen dat het bekend staat dat het opgekropt gas kan verdrijven en verlichting geeft bij het hebben van een opgeblazen gevoel dat hiermee gepaard gaat. Overleg het altijd eerst met je arts, maar ouders die hun baby’s met darmkrampjes wat anijszaad in water geven, zorgt vaak voor verlichting bij hun kindjes.

Gas is een natuurlijk onderdeel van het leven. We hebben met elkaar een cultuur gecreëerd waardoor we het als gênant zijn gaan ervaren en ons hierdoor ontzettend gaan schamen in bepaalde situaties waardoor we het allemaal eigenlijk veel groter maken dan het is. Als er gas passeert daar beneden dan betekent dat eigenlijk gewoon dat het in ieder geval allemaal functioneert zoals het zou moeten. Denk er maar eens aan hoe je je voelt als je een opgeblazen gevoel hebt en hoe dat gevoel zou blijven aanhouden als je het nooit zou loslaten. Verschrikkelijk…

Nog even een feitje over winderigheid

Er is een wetenschappelijk gebied genaamd ‘Flatology’, wat vrij vertaald eigenlijk staat voor ‘De studie van scheten’… Ik denk dat ik de lezingen hierover wel aan zou kunnen. (Vertaling: Tim Dollee)

Nog 10 korte tips:

  • Kauw 25 keer op je eten
  • Combineer geen snelle koolhydraten met eiwitten (dus rijst, pasta en vlees of brood en kaas)
  • Vermijd koolzuurhoudende dranken (frisdrank en ook bier)
  • Eet niet teveel eieren, bonen, kolen, zuivel en uien
  • Het kan zijn dat je een allergie hebt voor gluten, melk of soja.
  • Vermijd suiker en alle snelle koolhydraten (tarwe, brood aardappels)
  • Neem een goede natuurlijke probiotica of gefermenteerd voedsel
  • Eet prebiotica zoals spirulina of groenten om je darmflora te voeden
  • Stress legt de spijsvertering lam: zorg voor voldoende ontspanning
  • Peulvruchten zijn link omdat ze zetmeel en eiwitten bevatten

Volgens artsen is het normaal om ongeveer 10 windjes per dag te laten…

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

9 signalen en symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS)

15 voedingsmiddelen die tegen aambeien kunnen helpen

Translate »