7 Essentiële oliën voor angst

(Global Heart) Ontspannende etherische oliën voor angst kunnen malende gedachten, algemene stress, gespannen spieren en paniekaanvallen kalmeren.

Etherische oliën bij angsten

Stress en angst maken deel uit van het leven en sommige jaren krijgen we echt een flinke dosis. Gelukkig is er een krachtig, natuurlijk hulpmiddel dat ons kan helpen om te gaan met al deze wervelende angst: aromatherapie.

Essentiële oliën – of ze nu worden genoten via een diffuser, aangebracht op de huid van pulspunten in een dragerolie, of gemengd in bad- of massageproducten – kunnen onze zenuwachtige zenuwen helpen kalmeren en angst wegnemen.

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het waarom en hoe etherische oliën werken bij de behandeling van verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder etherische oliën bij angsten. Wanneer etherische oliën de receptorcellen in onze neuzen bereiken, geven ze een signaal af aan de limbische en hypothalamusgebieden van onze hersenen; de hersenen geven als reactie daarop feel-good neurotransmitters zoals serotonine en endorfine vrij, en we beginnen dat ahhh verlichtingsgevoel te voelen. En zelfs de handeling van het voorbereiden van onze etherische olie mengsels of het uittrekken van de diffusor kan ons ontspannen, en worden rituelen van zelfzorg.

Natuurlijk kan niet alle angst worden behandeld via aromatherapie. Als angst interfereert met het dagelijks leven, praat dan met uw arts voor hulp bij het beheersen van de symptomen van angst, die niet alleen overmatige zorgen kunnen inhouden, maar ook andere zaken zoals slapeloosheid, hoofdpijn, GI-kwesties, en meer.

Hier zijn enkele van de beste essentiële oliën voor angst

Jasmijn: Voor de angst van de dag

De sensuele jasmijnolie, die in Thailand op grote schaal wordt gebruikt voor aromatherapie, is afkomstig van kleine witte of gele bloemen. Een studie uit 2013, gepubliceerd in het Journal of Health Research, toonde aan dat het inademen van jasmijnolie positieve effecten had op de activiteiten van de hersengolven en de gemoedstoestand, waardoor gevoelens van welzijn ontstonden, zonder dat de proefpersonen zich slaperig voelden.

Lavendel: Voor nachtelijke angst

In tegenstelling tot jasmijn, maakt lavendel de mensen slaperig, waardoor de essentiële olie van lavendel ideaal is voor gebruik in de avond, voor het slapen gaan, of om midden in de nacht angst te behandelen wanneer die 2 a.m. zorgen komen roepen.

Bergamot: Voor rusteloze angst

Deze citrusachtige etherische olie staat bekend als stabiliserend en verkwikkend. Healthline raadt aan om een paar druppels van de olie op een wattenstaafje of een zakdoek te doen en deze twee tot drie goede snuiven te geven om angst te bestrijden.

Ylang Ylang: Voor angst met een laag gevoel van eigenwaarde

Uitgesproken “ee-lang, ee-lang,” deze essentiële olie heeft een zoete, rijke, bloemige geur en kan helpen negatieve emoties te verminderen. Probeer twee of drie druppels in een aromatherapeutische diffuser of een enkele druppel op de lakens voor het slapen gaan.

Rozenolie: Voor angst met depressie

Rozenolie bleek een goede etherische olie voor angst te zijn in een studie uit 2009, die meldde dat proefpersonen die rozenolie inhaleren een afnemende ademhalingssnelheid en bloeddruk vertoonden-dat het, hun lichaam meer ontspannen werd. De proefpersonen gaven ook aan dat ze zich rustiger en minder gestrest voelden in termen van hun emoties.

Authentieke rozenolie is prijzig, omdat er duizenden rozenblaadjes nodig zijn om een kleine hoeveelheid rozenolie te creëren. Voeg een klein druppeltje van deze kostbare olie toe aan het vloeibare wasgedeelte van een brandende kaars om de geur zachtjes in de lucht te verspreiden.

Neroli: Voor angst met paniekaanvallen

Een “roller” of roll-on etherische oliecontainer is ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor plotselinge angst, omdat je misschien niet weet wanneer er paniek kan ontstaan. Neroli heeft ontspannende eigenschappen en wordt ook geacht de geesten te verheffen. Deze etherische olie voor angst is ideaal voor gebruik tijdens een paniekaanval tijdens bijvoorbeeld het rijden of vlak voor het geven van een presentatie. Houd een roller in uw tas of rugzak.

Zoete Marjolein: Voor angst met spierspanning

Marjolein etherische olie kan worden gebruikt om spierpijn te behandelen na een overdaad aan inspanning. Maar het kan ook helpen bij de behandeling van onze emotionele verstuikingen en verrekkingen – meng een beetje van deze etherische olie in massageolie om nek- en rugspanningen te behandelen, of voor een angstverlagende voetmassage.

Bron: Awaken –  Kathryn Drury Wagner


Je kunt ook interesse hebben in:

Angst voor controleverlies oplossen met dobberen

7 bewezen manieren waarop matcha thee je gezondheid verbetert

Translate »