Alternatieven voor vlees

(Leukegeit | Billy) Wil je graag minder of geen vlees meer eten, maar heb je geen idee wat de mogelijkheden zijn? Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven voor vlees, dat ik graag mijn favoriete alternatieven met je deel!

Sterk in je schoenen staan

Het is niet altijd makkelijk om de eerste persoon in de omgeving te zijn (vriendenkring, familie, gezin, etc.) die besluit om geen vlees meer te eten. Helemaal als jij niet de persoon bent die besluit wat er ‘s avonds op tafel staat. Je eet dan meestal wat de pot schaft.

Wil je per direct stoppen met vlees eten? Prima. Of wil je minder vlees eten? Ook prima. Het is allemaal goed. Zelf heb ik er jaren over gedaan om helemaal geen vlees meer te eten. Het begon jaren geleden al met het niet meer kopen van dode dieren in de supermarkt. Dat heb ik jaren zo volgehouden. In de horeca, bij familie en bij vrienden was ik echter wat flexibeler – ik at gewoon met de rest mee. Niet moeilijk doen dacht ik altijd.

Tot een lange reis door India een paar jaar geleden roet in het eten heeft gegooid. In de drie maanden dat ik dwaalde door het land van dahl, curry en rondlopende koeien heb ik geen vlees gegeten. Er zijn daar zoveel alternatieven voor vlees dat je er niet over nadenkt om vlees te eten. Bij terugkomst heb ik in het begin nog een enkele keer een stukje vlees gegeten, maar ook daar ben ik mee gestopt. Het voelde niet goed meer.

Er is bij mij een knop omgegaan, waar ik niet eens meer overweeg om een vleesgerecht in een restaurant te bestellen. Onlangs schreef ik trouwens een artikel hoe je kunt beginnen met vegetarisch eten en hoe je hier mee omgaat als je omgeving niet mee wil doen.

In het artikel en in de reacties onder het artikel vind je de nodige tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Mijn favoriete alternatieven voor vlees

Aangezien er tegenwoordig zoveel alternatieven voor vlees bestaan, heb ik hieronder een overzicht gemaakt van mijn favoriete alternatieven. Om je te inspireren om vaker vegetarisch of plantaardig te eten.

Daar gaan we. 

1. Tempeh bereiden

Tempeh is een echte eiwitbom. Per 100 gram tempeh bevat het zo’n 20 gram eiwitten, bijna vergelijkbaar met kipfilet (22 gram). Vervang je een stukje kipfilet voor dezelfde hoeveelheid tempeh, dan krijg je dus nagenoeg net zoveel eiwitten binnen.

Tempeh zo bereiden dat het lekker wordt, dat blijkt soms nog knap lastig. Veel mensen beschrijven de geur van rauwe tempeh als muf en bitter – ook wel te omschrijven met de geur van muurverf. Bah.

Het fijne aan tempeh is dat het zich heel goed laat marineren. Eenmaal gemarineerd – dan ontstaat er een ware smaaksensatie in je mond. In dit artikel lees je alle over het bereiden van tempeh.

2. Tofu bereiden

Als je een blok tofu in plakjes snijdt en bakt in de pan, dan begrijp ik dat tofu niet heel hoog op je alternatieven voor vlees ladder staat. Heb je eenmaal de gebruikshandleiding gelezen, dan ga je tofu nog heel vaak inzetten als vleesvervanger.

Tofu is namelijk zo veelzijdig dat je het kunt inzetten voor iedere maaltijd op de dag. Zo kun je de dag bijvoorbeeld beginnen met scrambled tofu (plantaardige variant van roerei) en de dag eindigen met een chocolademousse op basis van tofu. Meer variatie om tofu te bereiden vind je in dit artikel.

3. Vleesvervangers

Vleesvervangers nemen de supermarkt over! Tot een paar jaar geleden was het ondenkbaar dat je meerdere merken vegetarische hamburgers in schappen zou aantreffen. Vandaag de dag beschikken zelfs de kleinere supermarkten over een schap met tal van vleesvervangers. Ook in het dorp waar ik ben opgegroeid pronken tegenwoordig bij de AH de vegetarische braadworsten en vega kipstuckjes in het schap.

Veel mensen vragen zich af waarom alternatieven voor vlees altijd zoveel op echt vlees moeten lijken. De smaak, vorm en textuur – ik ben er juist blij mee. Ik ben niet gestopt met het eten van vlees, omdat ik het vies vond.

Vleesvervangers die zo goed zijn dat ze zelfs wedstrijden winnen alsof het de real deal is, kan ik alleen maar toejuichen. Dit gaat er alleen maar aan bijdragen dat meer mensen gaan kiezen voor dit alternatief, dan voor echt vlees.

4. Peulvruchten

Eén van de alternatieven voor vlees is door peulvruchten te gebruiken in een gerecht. Peulvruchten zijn ontzettend eiwitrijk, bevatten ijzer en hebben de nodige vezels. Onder peulvruchten vallen onder andere bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen, sojabonen en kikkererwten.

Hoe je peulvruchten kunt toevoegen aan je dagelijkse maaltijd? Een paar voorbeelden:

  • Trek een blik kidneybonen of kikkererwten open en verwerk deze in een curry.
  • Eet je graag de Hollandse pot – aardappelen, groente en vlees? Vervang het vlees dan voor een vleesvervanger of maak je eigen lekkere vegaburger op basis van peulvruchten.
  • Maak een gezonde salade met diverse groenten, bladgroenten, bonen, verse kruiden en een dressing.
  • Kies voor een boterham met hummus, zoete aardappelspread of andere peulvruchtrijke spread.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

11 voedingsmiddelen die veganisten eten

7 simpele manieren om minder vlees te eten

Translate »