Eiwit uit borstvoeding doodt antibiotica-resistente bacteriën

(Welingelichte Kringen | Chanthal Caes) Een deel van een eiwit dat van nature voorkomt in moedermelk, lactoferrine genaamd, is in staat om antibiotica-resistente superbacteriën te vernietigen, zo blijkt uit een onderzoek van het National Physical Laboratory en het University College London.

Dat borstvoeding de baby beschermt tegen infecties is al langer bekend. De nieuwe studie toont aan dat lactoferrine, een fragment van een eiwit van minder dan een nanometer, antibiotische eigenschappen heeft.

In de medische wereld is men zeer verontrust over het feit dat steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica. Op den duur zullen er geen antibiotica meer zijn waarmee bacteriële infecties behandeld kunnen worden.

Lactoferrine is echter meer dan alleen een antibioticum. In een fractie van een seconde valt het bacteriën aan, nog voordat ze een resistentie tegen antibiotica kunnen ontwikkelen.

Eerst isoleerden de onderzoekers de stof die ook voorkomt in speeksel, tranen en snot. Daarna werd het eiwit dusdanig bewerkt dat het bacteriën en virussen kan uitschakelen zonder nadelige gevolgen te hebben voor de menselijke gastheercellen.

Op dit moment kan je huisarts je nog geen lactoferrine-kuur voorschrijven. Daarvoor moet eerst nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de werking en de veiligheid van de stof. De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.

Bron: Welingelichte Kringen

 

Translate »