Deense leerlingen tonen gevaar van Wifi aan met experiment

(Health Bytes) Deense brugklasleerlingen verbazen wetenschappers met hun Wifi experiment. De 5 meiden uit de brugklas van de Hjallerup School die met hun experiment over de invloed van WiFi-straling op ontkiemende tuinkerszaadjes de wereldpers haalden.

Veel internationale wetenschappers zijn verblijd over de duidelijke uitkomsten van het biologie-experiment dat vijf meiden  uit de brugklas van de Hjallerup School in Denemarken hebben uitgevoerd. Hun experiment heeft inmiddels al veel interesse gewekt bij wetenschappers in Engeland, Nederland en Zweden. Deze meiden wilde weten of de straling van WiFi, draadloos internet in huis, effect heeft op de groei en ontwikkeling van planten. Hun experiment bestond eruit dat ze 400 tuinkerszaadjes verdeelden over 12 kweekbakjes. Ze plaatsten 6 van die bakjes in 2 kamers op dezelfde temperatuur. Ze gaven alle bakjes evenveel water en zonlicht gedurende 12 dagen. Maar de helft van de bakjes werd blootgesteld aan mobiele WiFi-straling, terwijl de andere bakjes buiten het bereik van de WiFi-zender werd geplaatst…

Deze simpele doch doeltreffende test was kennelijk zó briljant, dat deze internationaal veel aandacht kreeg, van onder meer erkende biologen en stralingsexperts. De meiden waren op het idee gekomen, nadat ze het moeilijk vonden zich te concentreren tijdens de lessen op school.. Of zoals een van de meisjes, Lea Nielsen, uitlegt: “We hebben allemaal meegemaakt dat we ons slecht kunnen concentreren op school als we met onze mobiele telefoon naast ons hoofd hadden geslapen. Soms hadden we ook moeite met inslapen of werden we vaak wakker.”

Omdat ze de effecten van de mobiele telefoon niet op zichzelf konden testen, moesten de meiden een ander plan bedenken en kwamen ze met het idee van de tuinkers. Zes bakjes met zaden werden in een stralingsvrije ruimte geplaatst en zes bakjes in een andere kamer naast twee wifi-routers. Dergelijke routers zenden een zelfde type straling uit als een gewone mobiele telefoon. Na twaalf dagen spraken de resultaten boekdelen; kijk naar deze beide foto’s:

Op deze foto het bakje met gezond-ontkiemde tuinkers die niet was blootgesteld aan de WiFi-straling.

Still from video

Maar de tuinkerszaadjes die in de ruimte stonden mét de WiFi-routers, groeiden niet of nauwelijks, en sommige waren zelfs gemuteerd (genetisch defect dat nog niet aanwezig was in het oorspronkelijke zaadje) of ze waren dood. Op de foto hieronder is één van de bakjes tuinkers uit de kamer met straling te zien na er twaalf dagen aan blootgesteld te zijn geweest. “Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment.” Aldus Lea Nielsen.

Still from video

“Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment.” Aldus Lea Nielsen, één van de meiden uit het onderzoeksteam.

 

Prijs voor de ‘Jonge Wetenschappers’

Met dit simpele doeltreffend experiment wonnen de meisjes de finale van de “Jonge Wetenschappers” wedstrijd, maar dat is slechts het begin. Er wordt veel interesse getoond in dit brugklasteam en hun experiment door gerenommeerde wetenschappers uit heel Europa. Professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm is zeer onder de indruk en gaat dit experiment herhalen in samenwerking met zijn Belgische collega, Professor Marie-Claire Cammaert van de Universiteit van Brussel. Hij zegt het volgende over dit experiment:

“De meisjes zijn netjes binnen hun eigen reikwijdte aan kennis gebleven en hebben het experiment zeer vaardig uitgevoerd en ontwikkeld. Hun oog voor detail en de accuraatheid van dit experiment zijn voorbeeldig. En de keuze voor tuinkers is absoluut briljant! Ik hoop dat deze jonge dames verder gaan in het onderzoek en ik zou ze graag in mijn onderzoeksteam zien!”

En de meiden? Die zijn er nog niet over uit wat ze in de toekomst voor werk willen doen en ze zijn zeer verbaasd over alle aandacht die het experiment hen oplevert. Of zoals Lea Nielsen het verwoordt: “Het lijkt wel een ritje in de achtbaan en ik kan het nog niet bevatten allemaal. Na dit experiment slaapt geen van van ons nog met haar telefoontje naast haar hoofd/bed. We leggen de telefoon ver weg van ons bed of leggen hem in een andere kamer. De computer zetten we ook altijd uit.”. En Mathilde voegt daaraan toe: “Het is overweldigend en heel spannend. Niet iets wat je iedere dag meemaakt.”

Bron: Health Bytes

Translate »