Van dit eten krijg je juist nog meer honger

(Welingelichte Kringen | Jeanette Kras) Als je op je gewicht wilt letten, kun je het jezelf het beste zo makkelijk mogelijk maken. Dat wil zeggen dat je eten waar je geen verzadigd gevoel van krijgt beter kunt laten staan. Er zijn namelijk producten waar je eerder meer dan minder honger van krijgt, legt voedingsdeskundige Katty Uytersprot uit in De Morgen:

Wit brood en pasta

In verfijnde bloemsoorten zijn bijna geen vezels meer aanwezig. “Voedingsvezels vertragen de vrijstelling van suikers in het lichaam,” vertelt Uytersprot. “Zonder vezels ga je je voeding dus sneller verteren. Eet je bijvoorbeeld een witte boterham met zoet beleg, dan gaat je lichaam veel meer insuline produceren om al dat zoet te verwerken. Bijgevolg daalt je bloedsuikerspiegel vlugger, waardoor je sneller honger hebt.”

Fruitsap

Fruitsap heeft hetzelfde probleem. “Het sap van één sinaasappel bevat evenveel suikers als de volledige vrucht, maar omdat de vezels ontbreken komt de suiker sneller in het bloed terecht,” zegt de voedingsdeskundige. “Een bijkomend probleem is dat vloeibare voeding sneller de maag verlaat, waardoor je sneller weer honger krijgt. Dat geldt niet alleen voor fruitsap, maar bijvoorbeeld ook voor soep.”

Sommige fruitsoorten

Hoewel vezels de opname van de suikers in fruit dus vertragen, kunnen sommigen toch snel honger krijgen na het eten van een appel. “Dat komt omdat een appel een compacte fruitsoort is,” legt Uytersprot uit. “Als je een appel kauwt, slik je toch nog altijd brokjes in. In tegenstelling tot een perzik of een nectarine, die zachter zijn en meer voorverteerd worden door het speeksel.”

Suikervervangers

Over het effect van suikervervangers zijn de meningen verdeeld. Sommigen menen dat de kunstmatige zoetstoffen de hersenen om de tuin leiden. Het gevolg is dat de drang naar zoet blijft bestaan.

Alcohol

Ook alcohol is een vorm van suiker. Drink je alcohol, dan gaat je suikerspiegel snel omhoog, gevolgd door een reactieve val en daardoor ontstaat een hongergevoel. Maar dat er diep in de nacht nogal eens gesnackt wordt, heeft volgens de voedingsdeskundige ook te maken met ons natuurlijke hongerpatroon. “Om de drie uur moeten we iets eten, of dat nu een hoofdmaaltijd is of een tussendoortje,” zegt ze.

Translate »