Gemberbier zelf maken (alcoholvrije versie)
(Wiki How) Ook al kun je diverse merken gemberbier in elke supermarkt krijgen, door het zelf te maken creëer je een volslagen andere (en opmerkelijk betere) smaak. Je kunt 2 liter verse gemberbier maken, zolang je maar beschikt over de juiste ingrediënten.
De ouderwetse methode
Verzamel je ingrediënten. Dit is wat je nodig hebt om gemberbier te maken volgens een traditionele methode:
- 1 kop (225 g) suiker
- 2 eetlepels (30 g) vers geraspte gemberwortel
- Sap van 1 citroen
- 1/4 theelepel (2 g) vers gemalen bakkersgist
- Koud, puur water
Voeg 1 kop suiker toe aan een plastic fles met behulp van een droge trechter. Laat de trechter tot alle stappen volledig zijn afgerond en je klaar bent om de dop op de fles te doen.
1/4 theelepel verse bakkersgist. Het merk maakt niet uit, wat je maar in de (reform)winkel kunt vinden.
Voeg de gist aan de fles toe met een trechter. Schud de fles om de gistkorrels en het suiker te mengen.
Rasp de gemberwortel met een fijne rasp tot je 2 eetlepels geraspte wortels hebt verkregen. Gebruik de kant van de rasp met de fijnste tanden.
Doe de geraspte gember in een maatbeker.
Pers een hele citroen. Citroen is belangrijk om de pH-waarde laag te houden en ervoor te zorgen dat ongewenste micro-organismen geen kans krijgen. Als je niet van citroen houdt, vervang dit dan door grapefruitsap.
Spoel kom waar de citroensap en geraspte gember in zaten om met vers water. Voeg dit spoelwater toe aan de fles.
Doe de dop op de fles en schud alles goed door elkaar. Dit helpt bij het activeren van de gist en zorgt ervoor dat het produceren van koolzuurgas begint.
- Controleer de onderkant van de fles omdat de suiker de neiging heeft om aan de bodem te blijven kleven. De gemberwortel lost natuurlijk niet op.
Zet het gemberbier ongeveer 24 tot 48 uur op een warme locatie. De warmte is noodzakelijk voor de gist om te kunnen fermenteren. Maar vergeet het niet! Laat je het te lang liggen, dan zal het alcoholpercentage gaan toenemen en de smaak significant veranderen.
Testen om te zien of de carbonatatie voltooid is door krachtig met je duim in de fles te knijpen. Als het kan worden ingedrukt zoals op het plaatje, dan zal het nog wat langer moeten staan; de gisting produceert koolstofdioxide (zoals in frisdrank en seltzers), die de fles zal opblazen en het moeilijk maakt om erin te knijpen.
Merk je dat het moeilijk wordt om in de fles te knijpen, meestal na 24-48 uur, zet het dan in de koelkast. Laat het tenminste een nacht in de koelkast staan om het goed te koelen voor gebruik. Doe de dop iets van de fles gekoeld gemberbier om iets van het gas te laten ontsnappen. Je wilt geen fontein van gemberbier!
Op het fornuis
Verzamel je ingrediënten. Dit is wat je nodig hebt om gemberbier te maken op het fornuis:
- 40 gram fijn geraspte, verse gember
- 3/4 koppen (170 gram) suiker
- 7 1/2 koppen (1,7 liter) gefilterd water
- 1/8 theelepel (0,5 g) actieve droge gist
- 2 eetlepels (30 g) vers geperst citroensap
Neem een grote 2 liter pan. Doe de geraspte gember, suiker en 1/2 kop water in de pan en zet het op een matig vuur. Roer het goed door elkaar tot de suiker volledig is opgelost. Dit vergt enkele minuten, dus een beetje geduld.
Is de suiker opgelost, haal dan de pan van het vuur. Laat het vervolgens een uur rusten. Ga er niet in roeren o.i.d. – het mengsel heeft even tijd nodig voor zichzelf.
Zeef de siroop. De gemakkelijkste manier om dit te doen is om de siroop door een fijnmazige zeef te halen, direct boven een kom. Druk op de grotere stukken om al het vocht eruit te persen. Heb je zoveel mogelijk vloeistof verzameld, laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur).
- Maar niet langer! Als je het te lang laat staan, zal de smaak zal bitter worden door het gisten.
Open de fles. Draai de dop voorzichtig van de fles en controleer hoeveel koolzuurgas aanwezig is. Is er genoeg, zet dan de fles in de koelkast. Zo niet, wacht dan nog wat langer.
- Laat het 2 weken in de koelkast staan en open de fles elke dag om overtollig gas te laten ontsnappen. Anders zal de druk te hoog worden en loop je het risico dat de fles explodeert.
Alcoholvrije versie
- 1 kop (200 g) gepelde, fijngehakte gember
- 2 koppen (450 ml) water
- 1 kop (225 g) suiker
- 1 kop (225 ml) water
- 1/2 kop (115 ml) bronwater (per glas)
- Een paar druppels limoensap
- Schijfjes limoen (als garnering)
- Haal de pan van het vuur en laat het nog 20 minuten staan. Niet veel langer, anders gaat het teveel naar gember smaken.
Zeef de vloeistof door een fijnmazige zeef. Gooi de restjes van de gember weg. Het water is nu volledig doortrokken met gembersmaak, dus heb je de gemberstukjes niet meer nodig.
In een afzonderlijke pan maak je de eenvoudige siroop. Los 1 kop kristalsuiker op in 1 kop kokend water. Wanneer het niet korrelig meer is, dan is het klaar. Zet het apart.
Mix 1/2 kop gemberwater met 1/3 kop van de siroop en 1/2 kop bronwater. Dit is de hoeveelheid nodig voor elk glas. Doe er een paar druppels verse limoensap bij en een schijfje limoen ter garnering voor elk glas. Serveer gekoeld en genieten maar!
Tips
- Pas eventueel de hoeveelheid suiker en/of extract aan naar smaak. Merk op dat citroen optioneel is maar wel aanbevolen om bacteriegroei tegen te gaan. Als je een meer pittige drank wilt, doe er dan meer geraspte gember bij.
- Een interessante variant is het volgende: laat een stuk gekneusde gemberwortel een uur in water weken, als alternatief voor het maken van een gember-extract. Dit geeft het water een goudbruine tint. Begin met 20 g gemberwortel per 2 liter water, en pas dit aan naar smaak.
- Fermentatie/gisting wordt al duizenden jaren door de mensheid gebruikt om brood te laten rijzen, wijn te maken en voor het brouwen van bier. Kooldioxide zorgt ervoor dat brood gaat rijzen en geeft koolzuurhoudende dranken hun bubbels. Gist samen met suiker wordt gebruikt voor het toevoegen van koolzuur aan dranken, zoals bij champagne.
- Zorg ervoor dat de fles goed is schoongemaakt voor je het gemberbier er in laat staan om te fermenteren. Hier zijn verschillende schoonmaakmiddelen voor te krijgen.
- Je kunt eventueel kunstmatige zoetmiddelen gebruiken ter vervanging van een gedeelte van het suiker; je hebt altijd 2-3 eetlepels (28-42 gram) echte suiker nodig om het koolzuurgas te kunnen maken samen met het gist.
- Filter het gemberbier door een zeef als je het vervelend vindt dat er stukjes gember in je bier drijven.
- Om je gemberbier een eigen tintje te geven kun je er een eigen etiket opplakken. Giet het dan wel eerst over in een mooie, glazen fles zodat je meer eer van je werk hebt.
Waarschuwingen
- Koop geen “biergist” omdat dit meestal inactieve gist is dat is overgebleven van het brouwproces. Het is dode gist en zal niet werken. Koop bakkersgist, wat je overal kunt krijgen.
- Laat het gemberbier als het klaar is niet langer op een warme plek staan. Laat je het langer dan 2 dagen op kamertemperatuur staan, zeker in de zomer wanneer het warm is, dan kan er zoveel druk ontstaan dat de fles explodeert! Is het gemberbier goed afgekoeld, dan bestaat er weinig kans op explosie.
- De eerste twee recepten zullen in het uiteindelijke product alcohol bevatten. De hoeveelheid alcohol in het gemberbier zal naar 2 tot 3 dagen minuscuul zijn; maar als je het een paar dagen laat staan, dan zal de gisting doorgaan tot alle suikers zijn omgezet, en zal het alcoholpercentage een stuk hoger liggen. Dan smaakt het ook totaal niet meer naar gemberbier. Let hier ook op met betrekking tot alcoholwetgeving en voor welke gelegenheid je het gemberbier maakt.
Bron: Wiki How
Je kunt ook interesse hebben in:
Zo maak je gember water om migraine, brandend maagzuur, gewrichts- en spierpijn te behandelen
Wat is gefermenteerde voeding? Alle feiten en tips op een rij