Gezonde aardbeientaart

(Leukegeit | Billy) Verse aardbeien zijn weer volop verkrijgbaar. Vandaar dat ik aan de slag ben gegaan met deze gezonde aardbeientaart. Het recept voor dit taartje met aardbeien is een piece of cake en hoeft niet te worden afgebakken in de oven.

Altijd tijd om een aardbeientaart te maken

Kijk – nu ik vader ben geworden van onze kleine krullebol Jake heb ik niet zoveel tijd meer om lang in de keuken te staan. Natuurlijk, hij slaapt nu nog veel, maar in de tijd dat hij slaapt ben ik continu in de weer met andere dingen zoals het huishouden, boodschappen, visite – dat soort dingen. Vast herkenbaar voor kersverse ouders.

Maar ja – het bloed kruipt waar het niet gaan kan en nu er weer volop verse aardbeien te verkrijgen zijn kreeg ik ontzettende zin om een taart te gaan bakken. Het is een gezonde aardbeientaart geworden die niet hoeft te worden afgebakken. Je maakt een deeg van onder meer dadels, walnoten en pecannoten. De vulling bestaat uit voornamelijk aardbeien.

aardbeientaart

Nog een paar bijzonderheden van deze gezonde aardbeientaart:

 • dit recept bevat geen boter of olie (de taart is sowieso 100% plantaardig)
 • moet je zeker niet eten als je een notenallergie hebt, ik heb behoorlijk wat noten gebruikt
 • hoeft niet te worden afgebakken in de oven – na het bereiden raad ik je wel aan om de aardbeientaart  zeker 6 uur in de vriezer te zetten, zodat de vulling bevriest en je de taart goed aan kunt snijden.

Laten we gaan beginnen met het maken van deze gezonde aardbeientaart. Het is een heerlijke taart geworden! Met een beetje vaart staat deze aardbeientaart binnen een half uur in de oven vriezer.

Ingrediënten voor een gezonde aardbeientaart:

Hoeveel: 6-8 punten taart
Voorbereiding:
 30 minuten
Vriezer: minimaal 6 uur
Bakvorm: ronde bakvorm met een doorsnede van zo’n 15-18 cm

De taart kan binnen een half uur in de vriezer staan. Daarna is het een paar uur wachten geblazen. Dit heb je nodig om de gezonde aardbeientaart te maken.

Voor de korst:

 • 120 gram ongebrande pecannoten
 • 90 gram ongebrande walnoten
 • 100 gram dadels – zonder pit
 • snufje zeezout

Voor de vulling:

 • 350 gram aardbeien – even goed wassen en uit laten lekken
 • 125 gram ongebrande cashewnoten (hoeven niet te worden geweekt)
 • 3 eetlepels maple syrup
 • sap en rasp van een halve citroen
 • snufje zeezout
 • een aantal extra aardbeien om de taart te decoreren

Bereidingswijze:

 1. Voor het bereiden van de korst: Bedek allereerst alvast de bakvorm met bakpapier. Plaats vervolgens alle ingrediënten voor de korst in een keukenmachine en vermaal het geheel kort tot er een kruimelig mengsel overblijft. Verdeel het mengsel over de bakvorm (inclusief de zijkant) en druk het stevig en gelijkmatig goed aan.
 2. Voor het bereiden van de aardbeienvulling: Plaats alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer net zo lang tot het helemaal glad is en de textuur van de cashewnoten is verdwenen. Dit is een beetje afhankelijk van de keukenmachine – bij mijn Magimix duurde dit een paar minuten. Proef of je blij bent met de smaak en voeg eventueel nog een eetlepel maple syrup en/of citroensap toe.
 3. Giet de vulling in de korst en dek de gezonde aardbeientaart af met folie en zet de taart voor minimaal 6 uur in de vriezer. Na deze tijd kan de taart worden aangesneden.

Is de vulling nog wat lobbig? Laat de taart dan nog wat langer in de vriezer staan (gerust een paar uur langer – of eventueel een dag). Haal de aardbeientaart 20 minuten voor het serveren uit de vriezer, zodat je taart makkelijk aan kunt snijden.

Deze vegan & gezonde aardbeientaart klinkt natuurlijk als het ideale taartje om de zomer tegemoet te gaan – vind je ook niet? De korst is vullend van de noten en de vulling is heerlijk romig met een zoetzure smaak van de aardbeien, maple syrup en citroensap. Wat mij betreft de perfecte match voor een lekkere taart.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe kun je minder suiker eten?

Gezonde appelmuffins

Translate »