Gezonde bananenmuffins zonder suiker
(Leukegeit | Billy) Dit recept voor gezonde bananenmuffins bevat geen eieren en geen suiker, en toch worden het luchtige muffins met een lichtzoete smaak door de bananen. Wat mij betreft een prima alternatief voor een gezond tussendoortje of als muffin bij het ontbijt.
Geen suiker – maar bananen in de muffins
Ik ben groot fan van recepten met suiker hoor, maar zo nu en dan houd ik er van om te experimenteren met suikervrije baksels, zoals met deze gezonde bananenmuffins zonder suiker.
Onlangs maakte ik nog dit inmiddels al veel gemaakte recept voor een gezonde wortelcake zonder suiker (gezoet met dadels en rozijnen). Bij dit recept schreef ik al dat het vele thuiszitten mij in tweeën splitst. Aan de ene kant wil ik heel graag bewegen en loop ik nu 2-3 keer per week een rondje hard of doe ik aan yoga. Aan de andere kant heb ik trek ik suiker (koekjes, cracker met een laagje margarine en beetje suiker). Ik weet het, niet gezond. En dus besloot ik om deze week in de weer te gaan met deze gezonde bananenmuffins – zonder suiker of zoetstoffen welteverstaan.
Fijn idee toch dat je ongestoord nog een extra bananenmuffin kunt pakken?
En voor de nodige variatie kun je een muffin voorzien van een laagje pindakaas met wat extra plakjes banaan.
Deze gezonde bananenmuffins bevatten weinig ingrediënten, de meeste zul je vast al in huis hebben verwacht ik. Ondanks dat er geen suiker aan te pas komt, worden de muffins door de banaan toch nog een klein beetje zoetig.
Ingrediënten:
Aantal: 12 muffins
Bakvorm: muffinvormpjes
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 25 minuten
Dit recept voor het maken van bananenmuffins is makkelijk, lekker én gezond. Perfect als tussendoortje voor jezelf of voor je kind. Ook lekker als ontbijt met een dun laagje pindakaas en wat schijfjes banaan. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om deze gezonde bananenmuffins zonder suiker te maken.
- 3 rijpe bananen
- 1,5 eetlepel gemalen lijnzaad
- 3 eetlepels water
- 125 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanilla extract
- 250 ml sojamelk – of andere plantaardige melk
- 125 gram bloem
- 125 gram volkoren tarwemeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Meng als eerste de gemalen lijnzaad met de drie eetlepels water om een vervanger voor ei te maken. Roer even goed door elkaar en laat het voor een paar minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Prak de bananen met een vork in een kom fijn en voeg sojamelk, zonnebloemolie, vanille extract en het lijnzaadmengsel toe. Roer tot alles goed is gemengd.
- Voeg de resterende ingrediënten toe (bloem, baking soda, kaneel en zout) en meng alles met een spatel of lepel door elkaar tot er een mooi beslag ontstaat.
- Verdeel het beslag over de muffinvormen (wel van tevoren even invetten als je geen papieren muffinvormpjes hebt) en bak deze gezonde bananenmuffins af in de voorverwarmde oven voor zo’n 25 minuten.
- Laat de muffins in het vormpje voor 10 minuten afkoelen, zodat je ze in zijn geheel mooi uit de vorm krijgt.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: