Groenten jambalaya (Creoolse één-pot rijst schotel)

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een authentiek Creools Jambalaya recept! Deze makkelijke groenten jambalaya heeft een geweldige smaak met een beetje pit. Deze kleurrijke schotel is een perfect voorbeeld van hoe je de meeste smaak uit plantaardig voedsel kunt halen.

Wat is jambalaya?

Jambalaya is een beroemd gerecht uit New Orleans met Spaanse, Franse en Afrikaanse invloeden (inspiratie komt van gerechten zoals paella, jollof en jambalai). Het is een éénpans gerecht met een rijke geschiedenis. Jambalaya betekent “door elkaar gehusseld”, en dat is het ook. Een combinatie van West-Afrikaanse, Franse en Spaanse invloeden die in New Orleans samenkwamen. Het hart van jambalaya is de “heilige drie-eenheid”, het mengsel van selderij, paprika en ui dat als basis dient voor veel gerechten uit de New Orleanse keuken, en ook voor veel Franse gerechten.

Er zijn twee soorten jambalaya: Creools en Cajun

De Creoolse versie is een “rode jambalaya” door de tomaten die aan het recept zijn toegevoegd. In de Cajun versie, die een roux als basis heeft,  worden de tomaten achterwege gelaten.  Een ander verschil is de volgorde waarin de ingrediënten worden bereid. De eerste versie zie je het meest terug in New Orleans. De Cajun versie kom je meer in Louisiana tegen.

Deze rijst- en groenteschotel een fantastische basis voor het toevoegen van kip, worst, zeevruchten, of zoals in deze vegetarische Creoolse versie, kidneybonen. Wat ik zo leuk vind aan deze veggie jambalaya is hoe makkelijk en veelzijdig het is. Dit recept is te maken met alle groenten die je in de koelkast hebt liggen.

Ingrediënten

120g/4½oz gedroogde kidneybonen, een nacht laten weken of 400g blik kidneybonen, uitgelekt
olijfolie, om te bakken
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geplet
2 theelepels gerookte paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel venkelzaad
150g/5½oz bruine basmatirijst
1 laurierblad
400g blik gehakte tomaten
2 groentebouillonblokjes, verbrokkeld
750 ml kokend water
500g/1lb 2oz gemengde diepvriesgroenten

Methode

Als je gedroogde kidneybonen gebruikt. Was de kidneybonen en doe ze daarna in een pan met water. Laat de bonen ca. 12 uur weken. Opnieuw afspoelen onder de kraan. Doe de bonen vervolgens in een pan, en voeg zoveel water toe totdat de bonen net onder water staan. Breng het geheel aan de kook, en laat het 45 minuten koken, tot de bonen zacht zijn. Giet af en zet apart om af te koelen.

Verhit een scheutje olie in een brede braadpan op een matig laag vuur en fruit de ui en knoflook zachtjes 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de gerookte paprikapoeder, de kruiden en het venkelzaad toe, bak nog 30 seconden en roer dan de rijst erdoor.

Voeg het laurierblad, de gekookte bonen (of bonen uit blik), de in stukjes gesneden tomaten, de bouillonblokjes en het kokende water toe en breng het geheel aan de kook. Dek af met een deksel en laat 25 minuten koken.

Roer de diepvriesgroenten erdoor, dek af met een deksel en haal van het vuur. Laat 5 minuten staan of tot de groenten door en door warm zijn.

Recept tips

Gemengde diepvriesgroenten zijn een prima manier om veel groenten in een gerecht te stoppen. Dit recept is ook geweldig voor het gebruik van restjes die je misschien in de koelkast hebt liggen; paprika’s, bonen, broccoli, suikermaïs, tomaten, wortelen – alles kan!

Hete gerookte paprika is heel anders dan gewone paprika. Als je de gerookte paprikapoeder niet hebt, kun je het vervangen door een mengsel van komijn en chilipoeder. Het resultaat zal natuurlijk niet precies hetzelfde zijn, maar het geeft je wel een vergelijkbaar smaakprofiel. Gerookte paprikapoeder is er ook in een zoete variant. Als je de zoete variant gebruikt, wil je misschien ook de hoeveelheid cayennepeper verhogen. Maar uiteindelijk neig ik toch naar een jambalaya met de heerlijke houtachtige, rokerige smaak van gerookte paprikapoeder. Dit is perfect om een vegetarisch gerecht met een volle smaak te maken.

Bron: Global Heart


Translate »