Hepatitis E in leverworst en paté gevonden. Zwangere vrouwen uitkijken!

(Health Bytes) Veel van de leverworsten en patés zijn positief getest op hepatitis E-infectie. Zo meldt bloedbank Sanquin. Mensen met een verlaagde weerstand of die een transplantatie moeten ondergaan wordt afgeraden deze producten te nuttigen.

 

HEV

Uit het onderzoek van Sanquin blijkt dat de meerderheid van de geteste leverworsten en varkenspatés positief getest zijn op het hepatitis E virus HEV. Dit is bevestigd door een onderzoek vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Het onderzoek werd uitgevoerd, omdat de bloedbank ontdekte dat één op de duizend bloeddonaties besmet was met het virus. Het hier bedoelde virus wordt ook wel varkens HEV genoemd.

 

Wat is hepatitis E?

Het hepatitis E-virus veroorzaakt ziekteverschijnselen die lijken op hepatitis A. Een hepatitis E-infectie kan zich tot een chronische infectie ontwikkelen bij patiënten met een sterk verminderde weerstand zoals transplantatiepatiënten.  Er zijn vier verschillende typen hepatitis E. In ontwikkelingslanden komt type 1 voor. Dit type kan ernstige ziekte en sterfte tijdens de zwangerschap veroorzaken.

 

Ziekteverschijnselen

De ziekteverschijnselen van hepatitis E zijn vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Hepatitis E gaat meestal gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine (de kleur van cola) en het ontkleuren van ontlasting (de kleur van stopverf). Vaak worden de ziekteverschijnselen verward met die van hepatitis A. De ziekteduur varieert van 1 tot 4 weken.

Bron: Health Bytes

Translate »