Hoe kies je deze zomer voor een niet schadelijke zonnebrandcrème

(Global Heart | Esther Haasnoot) Om deze zomer van het mooie weer te kunnen genieten, waar moet je dan op letten bij het kiezen van een goed zonnebrandmiddel? Lees meer hierover in dit artikel. 

Natuurlijk staat de wereld een beetje op zijn kop, maar het is toch echt zomer. De stand uitstapjes en de barbecues mogen er dan wel wat anders uitzien, de zon kan nog steeds brandend zijn. Naast frisdrank en ijsjes consumeren wij ook  zonnebrandcrème.

Dit zijn de beste zomer tips:

  • Over het algemeen zouden zonnebrandmiddelen meer moeten beschermen tegen UVA.

Goede zonnebrandmiddelen beschermen tegen zowel de UVA- als UVB-stralen van de zon. Hoewel beide vormen van UV-straling schadelijk kunnen zijn voor de huid, dringen UVA-stralen dieper door in de huid. 

UVB-stralen kunnen de buitenste lagen van je huid beschadigen. Overmatige blootstelling kan zonnebrand, of in ernstige gevallen, blaarvorming veroorzaken.Overmatige blootstelling aan UVA- Stralen kan genetische schade aan cellen in het binnenste deel van uw bovenste huidlaag veroorzaken. Waardoor vroegtijdige veroudering en huidkanker kan ontstaan. Onnodig te zeggen dat bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen van het grootste belang is.

Het probleem is volgens Carla Burns, EWG-onderzoek en database-analist: “De SPF-waarde op het label is gekoppeld aan UVB, maar het is niet noodzakelijk gebonden aan UVA-bescherming. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de onderzochte producten niet voldoen aan de Europese normen. Europese landen hebben hogere SPF-normen die UVA-bescherming vereisen, maar als je in de VS bent, controleer dan of je zonnebrandcrème dat ook doet.

Effectieve bestanddelen die op je huid blijven liggen, zijn de “minerale filters”, die meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide bevatten. Daarnaast heb je bestanddelen die vaak bestaan uit “chemische filters” zoals: octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. De chemische filters die je huid moeten beschermen tegen de zon bevatten meestal toxische stoffen. Minerale filters, gebaseerd op zinkoxide, blijken de veiligere en effectievere zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB- licht.

  • Vermijd producten die oxybenzone bevatten.

Het issue is dat oxybenzone een potentiële hormoonontregelaar is, wat betekent dat het de hormoonspiegels en de reproductie kan beïnvloeden. 40 procent van de commerciële zonnebrandmiddelen bevat deze potentiële hormoonontregelaar 

In het bijzonder is aangetoond dat oxybenzone in opmerkelijk grote hoeveelheden door de huid wordt opgenomen, zelfs in moedermelk, urine en bloed. Vooral kinderen zijn mogelijk kwetsbaarder voor dit allergene ingrediënt, meldt de EWG. In sommige tropische gebieden is het gebruik van zonnebrand met deze stoffen verboden omdat ze het koraal aantasten. Dus zoek naar oxybenzonevrije producten.

  • Wees slim met SPF-nummers.

Als je twee zonnebrandproducten hebt, waarvan er één SPF 100  en de andere SPF 50 bevat, moet de SPF 100 het dubbele van bescherming bieden, toch? Niet helemaal. De FDA vond dat extra bescherming tussen SPF 50 en SPF 100 behoorlijk te verwaarlozen is. Dubbele SPF betekent niet noodzakelijk dubbele bescherming. Onderzoekers hebben ontdekt dat de meeste SPF 100-zonnefilters slechts een iets hogere bescherming bieden dan SPF 50. Zorg ervoor dat je de zonnebrandcrème vaak opnieuw aanbrengt, ongeacht welke SPF je gebruikt. Gebruik minimaal een SPF 15 . 

  • Skip zonnebrandmiddelen met spray en poeder.

We begrijpen het: Zonnebrandmiddelen die je kunt sprayen zegevieren in termen van gemak, vooral als je jonge, onrustige kinderen hebt.  Maar de extra paar minuten nemen om jezelf of je kinderen met een crème te bedekken, is volgens de EWG om een ​​aantal redenen de moeite waard. Het meest opvallende is dat zonnebrand sprays en -poeders een inademing risico kunnen vormen, doordat bepaalde nanodeeltjes de longen kunnen binnendringen. Bovendien heb je veel meer nodig dan alleen een lichte laag om een ​​goede UV-bescherming te garanderen. Voor een betere dekking en daarmee goede bescherming,  is het daarom de moeite waard om de tijd te nemen voor het aanbrengen van een crème. 

  • Antioxidanten zijn geweldig, maar ze kunnen problemen maskeren.

Ben je al een zonnebrandcrème met vitamine C of E tegengekomen? Veel producten bevatten antioxiderende en botanische extracten. Wat allemaal leuk en goed is, totdat je ontdekt dat die producten ontstekingen verminderen. Je denkt waarschijnlijk, is het niet goed om ontstekingen te verminderen? Natuurlijk is dat geweldig, behalve als je lichaam je probeert te vertellen dat je veel te lang in de zon hebt gelegen. Antioxidanten zijn geweldig, maar in zonnebrandcrème kunnen ze ontstekingen verminderen en je laten denken dat je minder verbrand bent dan je bent. Consumeer je antioxidanten via je eten, niet middels je zonnebrandcrème. Zonnebrand, hoe pijnlijk ook, is de manier waarop je lichaam jou waarschuwt dat je te lang in de zon hebt gezeten.

  • Vermijd producten met vitamine A. 

Producten met veel vitamine A, zoals een retinol serums, komen verrassend vaak voor in zonnebrandmiddelen. Als je bekend bent met vitamine A, heb je misschien een retinol serum gebruikt om de fijne lijntjes te verminderen. Dermatologen zullen vertellen, die producten alleen ‘s nachts te gebruiken, omdat ze de gevoeligheid van je huid voor de zon verhogen. Daarom raadt de EWG aan om zonnebrandcrèmes te vermijden die vitamine A-additieven bevatten. Zorg ervoor dat je alleen ‘s nachts vitamine A-producten gebruikt. 

Dus hoe moeten we onze huid deze zomer beschermen?

Het kiezen van de beste zonnebrandcrème is een natuurlijk een persoonlijke beslissing, afhankelijk van je voorkeuren voor je eigen huid, verschillende geuren en applicatie type

Op dit punt ben je misschien zo overweldigd dat je helemaal naar buiten gaat. Het goede nieuws? Er zijn talloze opties die voldoen aan de criteria van de EWG-richtlijnen, 180 om precies te zijn. De belangrijkste tip die ik je kan geven is; blijf bij het vermijden van belangrijke schadelijke ingrediënten voor de eenvoudigste keuze. Gebruik bij voorkeur een lotion of een stick boven een spray, en zorg ervoor dat je elke twee uur een beschermingslaag aanbrengt die dik genoeg is. Op dit moment zijn zinkoxide en titaniumdioxide de enige twee ingrediënten die de Environmental Working Group als veilig voor gebruik heeft beschouwd. En aangezien we weten dat zinkoxide ook beschermt tegen UVA, terwijl titaniumdioxide dat niet doet, wordt aanbevolen dat je er altijd voor zorgt dat je zonnebrandcrème zinkoxide bevat. Het is ook milieuvriendelijk en heeft geen effect op het zeeleven.

Duurzamer en gezonder te smeren: 

Lastig om te kiezen? Tips voor een duurzame en gezondere zonnebrand:

✓ Bescherming tegen UVA en UVB stralen
✓ Koraalrif veilige, biologisch afbreekbare ingrediënten
✓ 100% natuurlijke en gecertificeerde biologische ingrediënten. Zacht voor je huid, geschikt voor kinderen en gevoelige huid
✓ Minerale zonnebrandcrème die Non-Nano Zinc Oxide als UV-filter gebruikt
✓ Waterbestendig 40 minuten, licht wit tot transparant op je huid
✓ Niet getest op dieren

✓ Vrij van chemische zonnefilters, 100% minerale bescherming
✓ Vrij van nanotechnologie
✓  Zink-oxide vrij, zonder nano technologie
✓ De ingrediënten zijn 100% van natuurlijke oorsprong, 100% veganistisch en uiteraard dierproefvrij
✓ Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en de gevoelige huid van kinderen
✓ Waterbestendig
✓ Evenwichtige UVA en UVB bescherming
✓ Parfumvrij, dus ook geschikt voor de extra gevoelige huid
✓ Zonder ingrediënten die koraalriffen aantasten

✓ Bescherming tegen UVA en UVB stralen
✓ Geen harde chemicaliën, microplastics of ingrediënten die de oceaan aantasten
✓ Natuurlijke ingrediënten
✓ Vegan, dierproefvrij en milieuvriendelijk
✓ Oceaanvriendelijk, veilig voor koraalriffen
✓  Parfum hypoallergeen en allergene-vrij,  geschikt voor de meest gevoelige huid
✓ Voor iedere verkochte Zonnebrandcrème doneert Naïf €0,50 aan KWF Kankerbestrijding

✓ Vrij van chemische zonnefilters, 100% minerale bescherming
✓ 100% natuurlijk-biologische samenstelling, biologische teelt, natuurlijke essentiële oliën
✓ Veganistisch en uiteraard dierproefvrij
✓ Vrij van nanotechnologie
✓ Natuurlijke minerale UV Filter, bescherming tegen zowel UVA als UVB straling
✓ Niet-toxisch en geschikt voor een gevoelige huid
✓ Veilig voor het koraal

✓ Hoge UVA- en UVB-bescherming
✓ Niet getest op dieren
✓ Verrijkt met natuurlijke oliën en extracten, biologisch
✓ Vrij van nanodeeltjes
✓ Voor alle huidtypen

✓ UVA- en UVB-bescherming, 100% minerale UV-filters
✓ De ingrediënten zijn van natuurlijke  en biologische oorsprong
✓ Waterbestendig
✓ Betrouwbare bescherming voor de gevoelige huid, ook geschikt voor de zon-gevoelige tere huid van baby’s en kinderen
✓ Vrij van schadelijke stoffen
✓ Vegan, organisch en proefdiervrij

De tijden zijn misschien ongewoon in 2020, maar je kunt deze zomer heerlijk van de zon genieten.

Bron: Global Heart 


Je kunt ook interesse hebben in:

8 dingen die je moet weten over zonnebrandcrème

Hawaiʻi votes to protect coral reefs — from our sunscreen

Translate »