Hoe kun je minder suiker eten?
(Leukegeit | Billy) Je wilt misschien wel minder suiker eten, maar de uitvoering hiervan blijkt soms nogal uitdagend. Je ontkomt haast niet aan het eten van suiker. In dit artikel laat ik je zien hoe je met de nodige inzichten toch minder suiker kunt eten.
Hoeveel suiker wordt er per dag aangeraden?
Ik zal de laatste persoon zijn die zegt dat je moet stoppen met het eten van suiker. Nee – daar vind ik suiker nog veel te lekker voor. Een lekker stukje taart op zijn tijd of een paar koekjes die houden we er voorlopig in. Dan eet ik later wel een paar wortels om mijn ongezonde gedrag te compenseren. Lekker bezig denk ik dan. Goed, laat ik het niet overdrijven. Suiker wordt door sommige mensen gezien als vergif, terwijl ik denk dat een beetje suiker eten met mate prima is.
Geraffineerde suiker heeft als belangrijk voordeel dat het een stuk taart lekker maakt. Er kleven ook de nodige nadelen aan – zo kan een teveel aan geraffineerde suiker zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Dat klinkt minder fijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een volwassen vrouw per dag 50 gram en een volwassen man 60 gram aan vrije suikers binnen mag krijgen. Hiermee bedoelen zij niet de suikers die in groente, fruit en in zuivelproducten zitten, maar wel de suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd – in koeken, sauzen, dranken, tussendoortjes, etc.
Ik denk dat we vaak meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. En dus lijkt het me goed om te kijken hoe we minder suiker in ons lichaam kunnen krijgen. Om je te inspireren geef ik hieronder graag een aantal tips om minder suiker te eten.
Minder suiker eten – 4 tips
Het eten van minder suiker kan uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Je kunt je stukje taart zo nu en dan gewoon blijven eten. Het gaat voornamelijk om het binnenkrijgen van suiker zonder dat je het vaak zelf beseft. Hieronder heb ik 4 tips om minder suiker te eten.
1. Suiker op meer dan 50 manieren beschreven
Het valt niet altijd mee om suiker te herkennen op labels. Suiker heet allang niet alleen maar suiker meer op een etiket. Voedingsfabrikanten hebben meer dan 50 benamingen om suiker een andere naam te geven.
Een een aantal veel voorkomende benamingen voor suiker zijn: ahornsiroop, dadelstroop, fructose, glucosestroop en kandij. Raak een beetje bekend met deze andere benamingen voor suiker, zodat je gaat herkennen of er suiker in een product zit.
2. Herken suiker op de voedingslabels
In veel bewerkte en kant-en-klare producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd. Wil je graag minder suiker eten? Dan raad ik je aan om bij een volgend bezoek aan de supermarkt eerst de ingrediëntenlijst te lezen en vervolgens te besluiten of je het product echt wilt hebben.
Een paar voorbeelden:
- Een AH lunchsalade met witte kaas en hummus van 250 gram bevat 6,75 gram suiker. Maak je de salade zelf, dan kun je salade ((zo goed als) suikervrij maken.
- Kellogg’s ontbijtgranen bevatten per 100 gram 24 gram aan suikers (inclusief fruitsuikers).
- Een zak Unox tomatensoep van 570 ml bevat ruim 21 gram aan suikers.
Dit zijn zomaar een paar producten in de supermarkt die de nodige suikers bevatten. Als je kijkt naar wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, dan kom je met bovenstaande producten al snel aan je suikertax voor de dag.
Kijk de volgende keer in de supermarkt goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Bevatten de producten relatief veel suikers, ga dan op zoek naar een alternatief of maak het zelf.
3. Ontbijt zonder suiker
Een goed begin van de dag – begin met een ontbijt zonder suiker. Hierboven gaf ik als voorbeeld dat ontbijtgranen (zoals cruesli, granola en cornflakes) behoorlijk wat suiker kunnen bevatten. Je krijgt er een plakmond van en de kans dat je hierna trek krijgt in nog meer zoetigheid is groot. Suiker zorgt er voor dat je hersenen een soort van beloning afgeven, waardoor je sneller de behoefte hebt aan nog meer suiker.
Door te beginnen met een ontbijt zonder suiker voorkom je dat je ‘s ochtends na je ontbijt al snel weer trek krijgt in nog meer zoetigheid.
4. Tussendoortje zonder suiker
Met grote regelmaat ben ik in de keuken te vinden. Of dit nu voor het bereiden is van een simpele maaltijd, het ontbijt of omdat ik zin heb om iets lekkers te bakken.
Het is altijd een goed idee om een lekkere cake, taart of koekjes te bakken – en dan het liefst natuurlijk wel een beetje zoet. In mijn baksels probeer ik vaak de nodig groente te verstoppen (zoals zoete aardappel, wortel, witte bonen en courgette) en de suikers (deels) te vervangen voor een natuurlijke zoetmaker zoals banaan.
Door te kiezen voor natuurlijke zoetmakers (zoals banaan, blauwe bessen en aardbei) kun je een deel van de suiker achterwege laten. Daarnaast gebruik ik meestal 1/3 minder suiker dan wordt aangeraden in bakrecepten – op deze manier krijg je bij het eten van een plak cake of stuk taart al veel minder suiker binnen.
Je leven hoeft vanaf nu echt niet alleen maar te bestaan uit een suikervrij eetpatroon. Wees je gewoon iets meer bewust van je inname van suiker op een dag, dan kom je al een heel eind. Ik hoop dat mijn tips je helpen om minder suiker te eten.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: