DIYGezondheidVoedingZiekte

Is gezond eten duurder dan ongezond eten?

(Global Heart | Esther Haasnoot) In de afgelopen jaren is de media-aandacht voor gezonde voeding toegenomen en ook verhalen over de kosten van gezond eten zijn in opkomst, die allemaal invloed hebben op de publieke perceptie. Het idee dat gezond eten meer kost dan junkfood, hoor ik vaak, maar is dat ook echt waar?

De rekening van ongezond eten

We worden steeds meer geconditioneerd om gezond voedsel als duur te beschouwen, vanwege de prijs van vlees, vis en zuivelproducten, de opkomst van ‘superfoods’ en de hogere kosten van biologische producten. Maar gezond voedzaam voedsel hoeft niet veel te kosten.

Het vermogen om voedsel te bereiden met pure ingrediënten – in plaats van te vertrouwen op sterk bewerkte maaltijden, die minder voedingswaarde hebben dan de verse alternatieven – lijkt echter een belangrijke vaardigheid die veel gezinnen in de loop der jaren hebben verloren. Zoveel gezinnen zijn afhankelijk van het kopen van bewerkte voedingsmiddelen en kant en klaar maaltijden, die meestal niet alleen een hoger zout-, suiker- en vetgehalte bevatten dan verse alternatieven, maar ook duurder zijn.

Vooral de jongere generatie wordt getroffen door voedingsmiddelen met veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Hoge niveaus van suiker, vet en zout geven kinderen een verhoogd risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen, en niet te vergeten gebitsproblemen.

Dit is tragisch omdat deze problemen te voorkomen zijn. Het is mogelijk om gezond te eten voor minder – veel minder – dan de prijs van een cheeseburger. De kern van het probleem is niet alleen de kostprijs, maar kennis, vaardigheden en tijd.

Factoren die meespelen in de voedselkeuze

Tijd, vermoeidheid, stress en armoede bepalen voor een deels onze voedselkeuze.  Koken is vaak het laatste wat mensen willen doen aan het einde van een lange dag, dus goedkope afhaalmaaltijden kunnen dan heel aantrekkelijk zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met lage inkomens eerder calorierijk en bewerkt voedsel kopen in plaats van groente of fruit omdat ze meer vullend zijn. Maar hoewel een cheeseburger je langer kan vullen dan een appel, is junkfood gewoon slecht voor de gezondheid.

Een gezond eetpatroon is belangrijk  voor de gezondheid, de kosten van voedsel alleen mogen mensen niet beletten goed te eten.

Gezond eten met een beperkt budget

Geld voor voedsel is het belangrijkste item in de begroting van huishoudens met een laag inkomen. Dus hoe kun je beter eten met een beperkt budget?

Er zijn verschillende  manieren waarop je geld kunt besparen en toch goed kunt eten, met volwaardig, onbewerkt voedsel bestaand uit enkelvoudige ingrediënten. Koop geen bewerkte voedingsmiddelen; vaak kun je vergelijkbare gerechten snel en gemakkelijk maken voor veel minder.

Vlees en vis behoren bijvoorbeeld tot de duurste items op een boodschappenlijst, terwijl plantaardige eiwitten vaak minder kosten. Peulvruchten (bonen, erwten en linzen) eieren, zijn voedzaam, erg goedkoop en werken goed in plaats van vis en vlees. Verse groente en fruit zijn vaak seizoen gebonden en soms erg duur. Diepvriesfruit en –groenten zijn vaak goedkoper dan vers, en behouden hun voedingsstoffen. Je kunt het ook langer bewaren wat betekent dat er minder voedselverspilling is.

Alleen al het vergroten van het volume en de variëteit aan groenten en fruit in je eetpatroon vermindert het risico op een slechte gezondheid en hoeft niet duur te zijn.

Lees voor meer tips:
17 slimme manieren om gezond te eten met weinig geld
Zelf maken – de bekendste kruidenmengsels op een rij
Verse of diepvriesgroenten en fruit, wat is gezonder?
14 tips tegen voedselverspilling
Zestien dingen die je kan invriezen om geld en tijd te besparen
8 tips om een gezonde levensstijl budgetproof te maken

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

21 redenen om echte voeding te eten

Stoppen met het eten van junkfood

Translate »