Is regelmatig saunabezoek goed voor de bloeddruk?

(Health Bytes) Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oost-Finland vermindert een regelmatig bezoek aan de sauna de kans op een verhoogde bloeddruk. De resultaten verschenen in het American Journal of Hypertension.

Het was al langer bekend dat sauna mogelijk een gunstig effect op de hartfunctie en een regulerende invloed op de bloeddruk heeft. Onder invloed van de hitte in de sauna daalt de (diastolische) bloeddruk ligt. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer hij zal dalen. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde, met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk.
Deze studie volgde een groep van ruim 1600 mannen tussen 42 en 60 jaar oud gedurende 24 jaar. Bij aanvang van de studie hadden de deelnemers geen verhoogde bloeddruk, op het einde van de studie had 15 procent wel een verhoogde bloeddruk (140/90).

De mannen werden op basis van hun saunabezoek onderverdeeld in drie groepen: 1 maal per week, 2 tot 3 keer week, en 4 tot 7 keer per week. Als rekening gehouden werd met risicofactoren op een hoge bloeddruk (familiegeschiedenis, alcoholconsumptie, cardiovasculaire fitheid enzovoort) lag de kans op een hoge bloeddruk 46 procent lager in groep 3 en 24 procent in groep 2 dan in groep 1.

Bron: Health Bytes


Je kunt ook interesse hebben in:

Koud douchen: gezond of ongezond?

Geluidstherapie helpt mogelijk tegen migraine en hoge bloeddruk

Translate »