Millionaires shortbread met zoete aardappel

(Leukegeit | Billy) Dit zoete baksel is niet alleen voor de allerrijksten onder ons. Integendeel – je hebt slechts 7 ingrediënten nodig om deze vegan millionaires shortbread met zoete aardappel te maken. Dit recept is simpel te maken, een tikkie gezond en ontzettend lekker!

“Are there any millionaires on board?”

Deze zin tijdens een korte vlucht een paar jaar geleden met Ryanair herinner ik me nog goed. Aan boord was het een kakofonie van aanbiedingen via de speakers in het vliegtuig. Eerst werden de maaltijden die ze tijdens de vlucht serveerde opgenoemd, daarna de tax free spullen, nog meer aanbiedingen om vervolgens te eindigen met een loterij.

“Are there any millionaires on board?” – vroeg de stewardess een kwartier voor landing met een luide stem. Om vervolgens zelf het, enigszins sarcastische, antwoord te geven: “No, ofcourse not. You’re flying with Ryanair.” En toen begon de riedel of we mee wilden doen aan een loterij. Gekkigheid daar aan boord.

Maar om toch een beetje het miljonairsgevoel te ervaren, ben ik aan de slag gegaan met dit recept voor millionaires shortbread. Deze vegan shortbread met een vulling van zoete aardappel is in ieder geval rijk in smaak. Dat wil ook wat zeggen.

Ingrediënten:

In totaal heb je slechts 7 ingrediënten nodig om zo’n 16 stukken shortbread met zoete aardappel te maken.

Voor de bakvorm heb ik een bakvorm van 18×25 cm gebruikt. Gebruik gerust een bakvorm met een iets meer afwijkende bakvorm. Houd dan wel de oventijd goed in de gaten.

Voor de bodem (korst)

 • 200 gram margarine
 • 200 gram kristalsuiker
 • 270 gram bloem
 • snufje zout

Voor de vulling

 • 500 gram zoete aardappel
 • 2 eetlepels margarine
 • 4 eetlepels agavesiroop (of meer als je de vulling wat zoeter wilt hebben)
 • optioneel: 2 eetlepels kokosmelk (voor wat meer romigheid)

Voor de topping van chocolade

 • 200 gram vegan chocolade (ik heb pure chocolade gebruikt)

Bereidingswijze:

 1. Voor het maken van de korst: Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Vet de bakvorm licht in (of bedek met bakpapier). Mix de margarine, suiker en zout met een garde (of in een keukenmachine) luchtig. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Is je deeg nog iets te droog? Voeg dan een klein scheutje (plantaardige) melk toe. Verdeel de korst over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Bak de korst af in de voorverwarmde oven voor zo’n 25 minuten. Haal de korst uit de oven en geef het de tijd om af te koelen.
 2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Vul een kookpan met water samen met de stukken zoete aardappelen en kook de zoete aardappel in zo’n 10 minuten gaar. Spoel ze af onder koud water en laat ze hierna afkoelen.
 3. Pureer de zoete aardappelen samen met de agavesiroop, margarine en eventueel de kokosmelk tot een gladde massa. Proef of de vulling op smaak is en voeg eventueel nog wat meer agavesiroop toe voor wat meer zoetheid. Bestrijk de vulling over de afgekoelde korst.
 4. Smelt ondertussen de chocolade en bedek de bovenkant van vulling met de gesmolten chocolade. Laat de millionaires shortbread nog even een half uurtje in de vriezer afkoelen en snijd ‘m daarna in zo’n 16 blokjes.

Wachten vind ik altijd maar moeilijk, maar het moet gezegd worden: deze vegan millionaires shortbread met zoete aardappel is op z’n best als ie volledig is afgekoeld. Je kunt er een flink aantal stukken uit snijden – deel ze gerust uit aan je buren, familie of vrienden. Altijd leuk om iets van iemand te krijgen toch?

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Recept | Zoete aardappelsoep met sinaasappe

Zoete aardappel nacho’s uit de oven

Translate »