Recept | Carrotcake met appel-citroensaus

(Earth Matters)  Misschien dacht je bij het lezen van de titel: carrotcake? Geef dit recept een kans, de appel-citroensaus die over deze carrotcake gaat, maakt het tot een heel lekker fris geheel. No worries dus, gewoon proberen! 

Deze cake is glutenvrij, vetvrij en vegan. Er wordt gebruik gemaakt van maple syrup om de cake te zoeten. Als je het ons vraagt is dit een behoorlijk verantwoord geheel. En als je het ons nog een keer vraagt, dan zeggen we: neem maar een lekker groot stuk.

 

Wat heb je nodig?

  • 25 gram walnoten, gehakt
  • 200 gram rijstmeel (of speltmeel of tarwemeel, als de cake niet per se glutenvrij hoeft te zijn)
  • een halve eetlepel kaneel
  • snufje pimentpoeder
  • 3/4 eetlepel bakpoeder
  • een theelepel baking soda
  • 250 ml appelsap
  • 6 eetlepels appelmoes
  • 8 eetlepels maple syrup (of agavesiroop)
  • 200 gram geraspte wortel (dit is ongeveer 1 grote en 1 kleine wortel)
  • 1 kleine banaan, geprakt
  • 4 eetlepels rozijnen (of meer, als je wilt)
  • eventueel, ter garnering: kokosschaafsel

Voor de saus: 

  • 250 ml appelsap
  • 125 ml water
  • 2 eetlepels citroensap (vers)
  • rasp van de schil van een halve citroen
  • 4 eetlepels maple syrup, agave- of rijststroop
  • een halve theelepel kaneel
  • een halve theelepel vanille-extract
  • 3 eetlepels maïzena of arrowroot

 

Wat ga je doen?

Verwarm je oven voor op 180 graden.

  1. Mix het meel, kaneel, piment, bakpoeder en baking soda met de hand met een spatel, in een grote kom.
  2. Voeg ook de gehakte walnoten toe en schep nog eventjes door.
  3. Mix in een andere kom de appelsap, appelmoes en maple syrup.
  4. Voeg de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten en spatel door tot het een mooie gladde mix is geworden.
  5. Voeg hier de geraspte wortel, de geprakte banaan en de rozijnen aan toe.
  6. Doe het beslag in een springvorm van 20 of 22 cm doorsnede en zet voor 30-40 minuten in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is.
  7. Laat de cake minimaal 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Zo maak je het sausje: 

  1. Mix de maïzena of arrowroot met 1 eetlepel water in een klein kommetje.
  2. Breng alle ingrediënten, behalve de maïzena, in een pannetje aan de kook op het gasfornuis.
  3. Roer langzaam de maïzena door de saus en laat dit een paar minuten staan, zodat de saus wat dikker kan worden.
  4. Serveer de carrotcake met de appel-citroensaus.

Wij hebben de carrotcake in de koelkast bewaard en dit ging prima. Op deze manier kun je er een paar dagen van genieten. Maar goed, leef je lekker uit en doe je eigen ding; als jij de cake in één keer wilt opeten moet je dat zéker doen!

Bron: Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe maak je zelf rozenwater?

31 slimme manieren om kokosolie te gebruiken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties Beschermd door WP-SpamShield Spam Filter

Translate »