Recept | Zoete aardappel falafel

(Eath Matters) Eten jullie ook zo graag falafel? Wij wel! Maar heel soms verveelt de smaak ons een beetje. Gelukkig hebben we nu een geweldig recept voor zoete aardappel falafel gevonden en wow, wat is dít lekker! Ook al maak je met dit recept zo’n 24 falafelballetjes, je baalt echt stevig als ze op zijn. It’s so good!

Zelf falafel maken is heel erg eenvoudig. Het is vooral een kwestie van zorgen dat alle ingrediënten klaar staan. Deze zoete aardappel falafel is íets meer werk dan ‘gewone’ falafel, omdat je de zoete aardappels eerst even moet koken of in de oven moet poffen. Maar als je daarmee klaar bent, en je mixt alle kruiden door elkaar, dan is het ook zo klaar. Daarbij komt dat je huis heel lekker gaat ruiken en deze zoete aardappel falafels zó lekker zijn dat je het er graag voor over hebt. Geloof ons maar. 😉

Wat heb je nodig? 

  • 1/2 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels water
  • 2 medium grote zoete aardappels (ongeveer 500 gram bij elkaar)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • eventueel zout naar smaak (wij hebben geen zout gebruikt en dat was ook erg lekker)
  • flinke hand verse peterselie
  • sap van 1 citroen
  • 1 cup (90 gram) kikkererwtenmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • sesamzaad

Wat ga je doen? 

  1. Mix in een kommetje lijnzaad met het water en zet apart.
  2. Schil de zoete aardappels en kook ze. Of doe de zoete aardappels mét schil in de oven voor 45 minuten op 210 graden.
  3. Pureer de gekookte zoete aardappels. Of: haal de schil van de aardappels uit de oven eraf en pureer.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Mix lijnzaad (met water), zoete aardappel, komijn, koriander, cayennepeper, zout, peterselie en citroensap in een kom.
  6. Pers de teentjes knoflook uit en doe deze ook bij de mix.
  7. Mix het kikkererwtenmeel met het bakpoeder.
  8. Voeg steeds een beetje kikkererwtenmeel bij de aardappelmix en schep rustig door met een lepel.
  9. Het wordt een behoorlijk dik en stevig beslag – en dat is ook de bedoeling.
  10. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  11. Maak ongeveer 24 kleine balletjes en leg op het bakpapier. Besprenkel met sesamzaad.
  12. Bak de zoete aardappel falafels in de oven voor zo’n 20-25 minuten. (Houd je oven goed in de gaten om aanbranden te voorkomen.)
  13. Serveer de falafel bijvoorbeeld in een wrap met groenten en een sausje van tahin, water en citroensap.

Bron:  Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

Waarom zuurdesembrood een van de gezondste broodsoorten is

Guilt-free brownies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties Beschermd door WP-SpamShield Spam Filter

Translate »