Slaapliedjes kunnen de gezondheid van premature baby’s in het ziekenhuis verbeteren 

(Global Heart | Esther Haasnoot) Muziek is een nieuwe bondgenoot geworden voor baby’s die te vroeg geboren worden en moeite hebben met ademen en eten. Het zingen van slaapliedjes kan niet alleen de gezondheid van te vroeg geboren baby’s op de intensive care verbeteren, maar ook hun ongeruste familie opbeuren. 

De helende werking van slaapliedjes

Vrijwel alle nieuwe ouders komen er snel achter dat een slaapliedje een baby inderdaad helpt om tot rust te komen, maar ze zijn misschien verbaasd te horen dat zingen de gezondheid kan verbeteren en dat baby’s niet kieskeurig zijn over de taal.

Bijna alle ouders zingen voor hun baby’s, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat vooral te vroeg geboren baby’s baat hebben bij het luisteren naar slaapliedjes en andere vormen van muziek.

Voor deze premature baby’s is muziek een medicijn

Premature baby’s worden vaak alleen gelaten in stille, gesloten couveuses, met de gedachte dat beter is hen niet te overprikkelen.

Studies hebben aangetoond dat zachte muziek, zoals het zingen van slaapliedjes, de hart- en ademhalingsfunctie van pasgeborenen kan beïnvloeden.

Bovendien kan zachte muziektherapie de hartslag van te vroeg geboren baby’s vertragen en hen helpen beter te eten en te slapen. Zelfs wat ritmische strijkers of neuriën kan al een heel eind helpen bij therapeutische of verzorgingsprocedures. Het idee is om de baby niet te stimuleren maar om te kalmeren.

Melodie is een van de dingen die opvallen bij wiegeliedjes

De effecten van de muziektherapie lijken aan te houden – slaapliedjes die weerklinken op de intensive care worden vaak de favoriete liedjes van de kinderen en kalmeren hen zelfs nadat ze het ziekenhuis hebben verlaten. Volgens Taru Koivisto, een doctoraatsstudent aan de UniArts Helsink, helpt muziek een intieme sfeer creëren waarin de ouders de behandelingen, buisjes en machines kunnen vergeten zodat ze hun volledige aandacht op hun baby kunnen richten.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat baby’s die dit soort therapie krijgen, eerder het ziekenhuis verlaten. Ouders die aan het onderzoek hebben deelgenomen, hebben gemeld dat de muziektherapie hun stress verminderden, dat zij zich krachtiger voelden in hun situatie en dat zij zich meer verbonden voelden met hun baby.

Op een intensive care afdeling vol technologie herinnert dit nieuwe gebied ons eraan dat medicijnen niet altijd komen van een nieuw medicijn of een nieuwe operatie – soms is het zo simpel als ouders die hun kinderen troosten met een eeuwenoude bron van troost. Een zacht melodietje.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Praten met je baby is een eenvoudige manier om hun intelligentie te vergroten

Baby’s die vaak muziek te horen krijgen, leren later makkelijker een nieuwe taal

Translate »