Vegan lemon bars

(Leukegeit | Billy) Het is zuur. Het is feestelijk. Het is vegan. Deze lemon bars maakte ik onlangs voor een feestje en vielen erg goed in de smaak. Ik was blij dat ik er een paar extra had gemaakt, zodat ik er ‘s avonds nog eentje kon nemen. When life gives you lemon bars…

Cashewnoten en kokosmelk als creamy vulling

Het is weer eens wat anders. Normaal grijp je voor een creamy vulling naar producten als monchou (helaas – is zuivel) of een combinatie van opgeklopte roomboter met poedersuiker (helaas – ook zuivel), maar deze lemon bars zijn 100% vegan. Hier is niemand voor uitgemolken. Ik heb een vulling/topping gemaakt onder andere op basis van cashewnoten en kokosmelk en dit blijkt een perfecte vervanger te zijn.

Je bent al met al een klein uurtje bezig met de voorbereidingen. Houd rekening met een afkoeltijd van zo’n 4 uur. En daarna zijn de lemon bars all yours. Ga je er ook snel mee aan de slag?

Wat heb je nodig voor 28 vegan lemon bars?

Halveer het recept gerust als je maar de helft wilt maken. Ik maakte de lemon bars dus voor mijn verjaardag en had er zoveel nodig, maar het maakt voor de consistentie van het recept niet uit of je de hoeveelheden verdubbelt of halveert.

Voor de koekbodem:

 • 220 gram ongezouten amandelen – liefst ongeroosterd, hoeft niet
 • 180 gram havermout
 • 70 gram suiker
 • 130 gram zonnebloemolie
 • 2 eetlepels agavesiroop
 • 1/2 theelepel zeezout

Voor de vulling:

 • 2 bakjes cashewnoten – totaal 240 gram
 • 450 gram kokosmelk – gebruik het liefst het harde vet van de kokosmelk als je deze kunt vinden – dit zorgt voor een rijke, volle smaak.
 • 130 ml agavesiroop
 • 240 ml citroensap – in mijn geval 6 citroenen – hoop werk.
 • Het rasp van 2 citroenen
 • 4 eetlepels maizena – om in te dikken
 • Klein mespuntje zout

& zo bereid je de vegan lemon bars

 1. Stop de rauwe cashewnoten in een bak en giet hier kokend water over. Laat dit een uur staan, zodat de cashewnoten week worden en straks eenvoudig te blenden zijn.
 2. Maak het beslag voor de koekbodem – voeg de amandelen, havermout, suiker en het zout in een blender en laat deze op de hoogste stand draaien totdat het goed gemalen is. Giet dit in een mengkom.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en 1) leg een vel bakpapier op de bakplaat en zet hierop een bakrand. Stel deze in op 20x40cm. Of 2) vet een vierkante bakvorm in van 20×20 cm en bak de taart in twee keer af – of gebruik twee vierkante bakvormen, dan ben je snel klaar.
 4. Voeg de agavesiroop en de zonnebloemolie bij het mengsel voor de koekbodem en kneed dit met je handen goed door elkaar. Vind je dat het mengsel te droog is? Voeg dan nog een eetlepel zonnebloemolie toe.
 5. Bekleed de bakvorm (of de ruimte in de bakrand) met het koekbodem deeg en druk het goed aan.
 6. Bak de koekbodem in twee delen af. 1) De eerste keer in 15 minuten. 2) Verhoog daarna de temperatuur met 10 graden en bak de koekbodem nog een extra 7 minuten af. De bovenkant wordt wat donkerder van kleur, dat is de bedoeling. Breng hierna de temperatuur van de oven terug naar 175 graden.
 7. Terwijl de koekbodem afgebakken wordt in de oven kun je aan de slag met de creamy vulling. Als de cashewnoten goed geweekt zijn kun je deze in de blender stoppen, samen met het kokosmelk (het liefst het vet hiervan), maizena, citroensap en -rasp, het zout en de agavesiroop. Mix het geheel op de hoogste stand in de blender totdat het een homogene en vloeiende massa is geworden. Proef of je de smaak goed vindt en voeg naar eigen inzicht eventueel nog wat agavesiroop of citroensap toe. Het worden lemon bars, dus de smaak moet ook citroen-achtig zijn, niet te zoet.
 8. Verdeel het citroenmengsel over de afgebakken koekbodem en bak de lemon-bars-to-be af tussen de 20-25 minuten in de oven. Het mengsel mag niet meer vloeibaar zijn. Dus als je merkt dat het midden nog wat vloeibaar is, bak de lemon bars dan nog een paar minuten langer in de oven.
 9. Laat het geheel een paar minuten afkoelen op een ovenrek. Zet de lemon bars -zodra ze iets zijn afgekoeld- voor minimaal 3 uur in de koelkast om verder op te stijven.
 10. Snijd voor de visite komt de lemon bars in vierkante stukjes en serveer met een schijfje citroen en wat poedersuiker.

Tip: Gebruik je een bakrand om de vegan lemon bars te maken? Zorg dan dat je iets hard op de bovenkant van de bakrand legt tijdens het bakken in de oven (zoals een ovenschaal – iets ovenbestendigs in ieder geval). Ik had hier in eerste instantie geen rekening mee gehouden, dus een klein deel van het lava droop onder de bakrand weg. Gelukkig kwam ik er snel achter. Het leed was te overzien.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Gevulde taco’s met pompoen, zwarte bonen en feta

Appelcider maken

Translate »