Vegan speculaas cheesecake

(Leukegeit | Billy) Als je op zoek bent naar een makkelijk cheesecake recept dat ook nog eens vegan, ontzettend lekker én feestelijk is? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze vegan speculaas cheesecake is perfect om de avond mee af te sluiten.

Bodem vol met speculaas

Dat je met cheesecake oneindig kunt variëren, dat blijkt maar weer. Het wereldwijde web staat vol met verschillende cheesecake recepten waar iedereen zijn of haar eigen draai aan heeft gegeven. Een bodem op basis van pecannoten, walnoten, Oreo-koekjes, biscuitjes – ik heb ze overal voorbij zien komen. Prachtig, zo is er voor ieder wat wils.

En ik doe gezellig mee, want in dit feestelijke recept deel ik mijn versie voor een ontzettend lekkere vegan speculaas cheecake. Zonder zuivel, maar met een verrassend lekkere vulling die doet lijken alsof je de niet-plantaardige variant eet.

Voor de vulling van cheesecake grijp je normaal al snel naar Monchou. Niet in dit recept, want deze vulling is gemaakt op basis van onder andere cashewnoten, kokosmelk en -yoghurt. Een perfecte match die ook nog eens 100% plantaardig is.

En deze vulling in combinatie met de bodem van speculaas is hemels. Echt een genot om te eten en ideaal om een diner mee af te sluiten. Hieronder laat ik je graag zien welke ingrediënten je nodig hebt én hoe je te werk gaat.

speculaas cheesecake

Wat heb je nodig?

Aantal: ca. 10 punten cheesecake
Springvorm: 24 cm
Voorbereiding: 30 minuten
Oventijd: 50-55 minuten

Voor de bodem:

  • 200 gram speculaas
  • 75 gram plantaardige boter

Voor de vulling:

  • 160 gram ongebrande cashewnoten (half uur geweekt in kokend water)
  • 175 ml romige kokosmelk (met een hoog vetpercentage – zoals die van FairTrade Original)
  • 250 ml plantaardige kokosyoghurt
  • 80 ml maple syrup
  • 1 eetlepel vanille aroma
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rasp van een citroenschil
  • 3 eetlepels maizena opgelost in 5 eetlepels water

Bereidingswijze:

  1. Zodra de cashewnoten geweekt zijn, verwarm je de oven voor op 160 graden Celsius en vet de randen van de springvorm in. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm, zodat je de speculaas cheesecake na het afbakken makkelijk uit de vorm kunt halen. Zet de springvorm opzij om later te gebruiken.
  2. Smelt de plantaardige boter in een pannetje of laat het smelten in de magnetron. Maal de speculaas fijn in een keukenmachine en voeg de gesmolten boter toe en meng door elkaar.
  3. Verdeel de inhoud over de bodem van de springvorm en druk aan met een lepel.
  4. Doe alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en mix tot een gladde massa. Het mixen in de keukenmachine duurt wel een paar minuten, want je wilt dat het echt een gladde massa wordt. Je wilt zo min mogelijk korrels proeven.
  5. Giet de vulling vervolgens evenredig over de korst in de springvorm. Bak de speculaas cheesecake in 50-55 minuten af in de voorverwarmde oven. De vulling van de cheesecake moet er in het midden een beetje wobbelig uitzien, maar niet vloeibaar.

Tip: Het is prima om de cheesecake een dag van tevoren te maken. Haal de vegan speculaas cheesecake op het moment van serveren uit de koelkast en snijd er punten van. Garneer eventueel met wat overgebleven kruimels speculaas.

vegan cheesecake recept

 

Deze vegan speculaas cheescake is echt een traktatie om te eten. Serveer de cheesecake bijvoorbeeld ter afsluiting van het kerstdiner, als punt op een verjaardag of als je gezellig visite krijgt.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Recept voor glutenvrije pepernoten (kruidnoten)

Hoe overleef ik december? Tien tips om gezond 1 januari te halen

Translate »