Verband tussen veel aardappels eten en zwangerschapsdiabetes

(Welingelichte Kringen | Chantal Caes) Vrouwen die vaak aardappels eten hebben een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Medical School in Boston en het researchinstituut NICHD in Rockville.

Vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap 2 tot 4 keer per week aardappels eten hebben ongeveer 27% meer kans op diabetes tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen die per week 5 keer of vaker aardappels eten is dat risico zelfs verhoogd met 50%. Dit verband blijft bestaan als er gecontroleerd wordt voor een groot aantal factoren, waaronder leeftijd, de BMI en het voorkomen van diabetes in de familie.

De onderzoekers analyseerden alle vormen van aardappelgebruik: zowel gekookt als gebakken, in de vorm van puree of frieten. Het risico verschilde niet naargelang de vorm waarin de aardappels gegeten werden.

De 10 jaar durende studie betrof meer dan 21.000 zwangerschappen, waarbij de aardappelconsumptie meerdere malen gemeten werd. In 854 van de gevallen kregen de vrouwen zwangerschapsdiabetes. Het absolute risico is dus klein (ongeveer 4%). Maar het is wel belangrijk dat zwangerschapsdiabetes wordt voorkomen, omdat het kan leiden tot complicaties bij de bevalling en gezondheidsrisico’s voor moeder en kind.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »