Vraag altijd om een second opinion: je krijgt verrassend vaak een ander advies

 (Health Bytes) Sommige patiënten durven niet goed om een second opinion te vragen, andere denken dat het niets uit zal maken. Toch is het echt beter om een tweede arts om raad te vragen. Niet zelden krijg je een ander advies.

Dat blijkt uit cijfers van Patiëntenfederatie Nederland. Die deed onderzoek onder ruim 2.300 mensen die de afgelopen twee jaar om een second opinion vroegen of hadden willen vragen. Ze hadden chronische of levensbedreigende ziektes.

De Patiëntenfederatie toonde aan dat de helft van de patiënten een ander behandeladvies krijgt van de arts aan wie ze een second opinion vragen. Maar een op de vijf durft niet tegen de eigen arts te zeggen dat hij een second opinion wil. Mensen die het wel met hun dokter bespreken, komen in een kwart van de gevallen tot de conclusie dat ze geen behoefte meer hebben aan een tweede advies.

Als mensen twijfelen over een behandeling is het volgens directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie altijd een goed idee om een tweede arts te vragen. “Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.”

Bron: Health Bytes

Translate »