‘Vrouwen nemen best half uurtje rust na werkdag’

(Health Bytes) Na het werk eventjes een half uurtje in de zetel ploffen en zalig nietsdoen, het klinkt elke vrouw ongetwijfeld aanlokkelijk in de oren. Volgens Deense dokters is dit meteen ook de meest geschikte manier om je stressniveau tot een aanvaardbaar niveau te laten dalen. Maar klopt dat ook echt? Moeten we onszelf verplicht een half uurtje rust gunnen?

Loop jij ’s avonds de voeten vanonder het lijf om alle huishoudelijke klusjes af te ronden voor je tevreden én ontspannen in bed kunt duiken? Dat kan best. Een Deense studie van de afdeling Klinische Geneeskunde van de Universiteit van Aarhus, waarbij de urine van hardwerkende personen onder de loep werd genomen, heeft immers uitgewezen dat het stressniveau van vrouwen pas rond 22 en 23 uur een aanvaardbaar peil heeft bereikt. Bij mannen blijkt dit veel sneller te gebeuren, bijna meteen nadat de werkdag er voor hen op zit.

De Deense hoofdonderzoekster Ane Marie Thulstrup claimt dan ook dé oplossing voor dit probleem te hebben gevonden. Vrouwen moeten na een drukke werkdag een half uurtje luieren in de zetel voor ze in het huishouden aan de slag gaan. Maar is dit werkelijk het wondermiddeltje dat vrouwen ’s avonds meteen van hun stress afhelpt?

‘Een half uurtje rusten voor je terug in het huishouden aan de slag gaat, zal fundamenteel niets veranderen aan de stress waarmee vrouwen dagelijks kampen,’ zegt Els Claeys, medewerkster van de vakgroep gezondheidskunde van UGent in het programma ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1. ‘Eén van de voornaamste stressfactoren bij vrouwen is de stereotiepe rolverdeling binnen het huishouden. Vrouwen nemen immers nog steeds het grootst aantal taken op zich. De cognitieve belasting die de combinatie van uitwerken gaan en het huishouden runnen met zich meebrengt, kan enkel verlaagd worden als het takenpakket in huis eerlijker verdeeld wordt.’

Bron: Health Bytes

Translate »