Wortel dadeltaart (vegan)
(Leukegeit | Billy) Een wortel dadeltaart die vegan is, boordevol stukjes dadel en noten zit én niet al te zoet is, dat maakte deze taart net even wat lekkerder. Hieronder deel ik graag het recept met je.
Gestoei in de keuken
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bakken gaat bij mij echt niet altijd over rozen. Zo ook niet met het maken van deze wortel dadeltaart. Het recept is echt lekker, daar ligt het niet aan. Alleen de voorbereidingen konden beter. Wat er misging? Het beslag voor deze taart heeft in drie bakvormen gezeten, voordat deze de oven in kon.
De eerst springvorm ging niet meer open en de andere springvorm was vrij oud en gammel. De rand en de onderplaat sloten niet goed meer op elkaar aan, waardoor er dus beslag door de gleuf heen lekte. Paniek.
Gelukkig had ik nog een porseleinen taartvorm, waardoor de wortel dadeltaart eindelijk afgebakken kon worden in de oven. Het resultaat is echt lekker – deze taart bevat geen dierlijke producten (is dus vegan) en is verrijkt met walnoten, pecannoten en bovenop de taart wat amandelschaafsel.
De voorbereidingen kosten je niet al te veel tijd. Laten we aan de slag gaan!
Ingrediënten:
- Voorbereidingen: 20-30 minuten
- Oventijd: 50 minuten
- Bakvorm: porseleinen ovenschaal – diameter van 22 cm
- Aantal: 8-10 punten taart
Deze vegan wortel dadeltaart is een lekkere taart vol met geraspte wortel en noten. Geniet van een punt taart als je trek hebt in iets zoets. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om de taart te maken.
- 3 eetlepels gemalen lijnzaad
- 6 eetlepels water
- 200 gram geraspte wortel
- rasp van 1 sinaasappel
- 125 gram margarine – op kamertemperatuur
- snufje zout
- 75 ml agavesiroop (of ahornsiroop)
- 150 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2,5 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 80 gram dadels – fijngehakt
- 40 gram walnoten – grofgehakt
- 40 gram pecannoten – grofgehakt
- 3 eetlepels amandelschaafsel
Bereidingswijze:
- Meng als eerste de gemalen lijnzaad samen met de 6 eetlepels water. Laat dit zo een paar minuten staan om een eivervanger te maken.
- Verwarm de oven alvast voor op 160 graden Celsius. Vet de ovenschaal in (of bedek deze met bakpapier).
- Rasp de wortels en de sinaasappel boven een bakje en zet deze apart om later te gebruiken.
- Klop de margarine met een mixer luchtig en voeg na een minuut de agavesiroop en het lijnzaadmengsel toe. Laat de mixer een medium stand draaien.
- Voeg na een minuut de bloem, bakpoeder, zout en koek- en speculaaskruiden toe en meng het geheel door elkaar. Voeg als laatste de geraspte wortel, sinaasappelrasp, stukjes dadel, walnoten en pecannoten toe en meng het beslag nog een keer goed door elkaar.
- Verdeel het beslag in de bakvorm en bestrooi dit met het amandelschaafsel.
- Bak de wortel dadeltaart in zo’n 50 minuten goudbruin af in de oven. Laat de taart vervolgens afkoelen (minstens 20 minuten), om zo optimaal te genieten van deze taart.
Deze wortel dadeltaart is een feestelijke taart om te eten. Maak deze taart gerust voor een verjaardag, als er visite komt of om gezellig aan je buren uit te delen. De taart is lekker zoetig door de stukjes dadel, geraspte wortel en de agavesiroop.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: