Zelf tomatensap maken
(Wiki How) Heb je een overvloed aan tomaten aan het eind van het seizoen, dan kun je van een deel ervan tomatensap maken. Tomaten bevatten een aantal nuttige voedingsstoffen zoals lycopeen, bètacaroteen en vitamine C, en tomatensap is een verfrissende manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Het smaakt het best wanneer je dit maakt van verse heirloom-tomaten. Heb je genoeg sap over, bewaar dit dan in potten zodat je ook de hele winter lang kunt genieten van de overvloed van de zomer.
Ingrediënten
Van verse tomaten
-
900 g tomaten (2 grote vleestomaten, 6 middelgrote tomaten, 16 pruimtomaten of 50 kerstomaten)
-
Suiker, zout en peper naar smaak
Van tomatenpuree
-
180 milliliter ongezouten tomatenpuree uit blik
-
750 milliliter koud water
-
Suiker, zout en peper naar smaak
Sap maken van verse tomaten
Kies rijpe, sappige tomaten. De beste tomaten om sap van te maken zijn rijpe heirloom-tomaten die heerlijk puur smaken. Als een tomaat een heerlijke smaak en textuur heeft, dan zal het sap ook lekker zijn. Koop tomaten uit het midden van het tomatenseizoen.
- Biologisch gekweekte tomaten zijn beter dan de niet-biologische variant waarbij pesticiden zijn gebruikt. Chemicaliën in je tomatensap maken het er niet lekkerder op.
- Je kunt één variant nemen, of een combinatie.[1] Early girl- en big boy-varianten produceren meer sap, terwijl romatomaten een dikker sap geven.
Was de tomaten. Spoel de tomaten onder stromend water af en droog ze af met een schone theedoek of keukenpapier. Het eenvoudigweg afspoelen van de tomaten zou voldoende moeten zijn om het meeste vuil en bacteriën te verwijderen.
Pers het sap uit de tomaten. Gebruik een stamper of een houten lepel om de tomaten uit te persen. De pan hoort nu vol te zijn met uitgeperste tomaten op sap. Er moet voldoende vocht aanwezig zijn om het geheel aan de kook te kunnen brengen.
- Als er te weinig vocht lijkt te zijn, vul het dan aan met water.
Breng de inhoud van de pan aan de kook. Blijf de tomaten en de saus door elkaar roeren, zodat het mengsel niet aanbrandt. Laat het 20 tot 25 minuten koken tot het geheel zacht geworden is en op soep lijkt.
Voeg er naar smaak kruiden en specerijen aan toe. Voeg er een mespuntje suiker, zout of andere kruiden aan toe als je het sap op smaak wilt brengen. Door er suiker aan toe te voegen kan de zuurgraad van de tomaten iets worden getemperd.
- Als je onzeker bent over de hoeveelheid te gebruiken zout, suiker of peper, dan kun je beter voorzichtig beginnen. Je kunt even proeven voor je de tomaten van het vuur haalt, en later eventueel meer kruiden toevoegen.
Giet het sap af in een kom. Gebruik hiervoor een zeef of vergiet en een grote glazen kom. Gebruik een vergiet met kleine gaatjes. Giet het sap niet in een metalen kom, omdat dit de smaak niet ten goede komt.
- Schud af en toe met de zeef om de kleine gaatjes vrij te maken waardoor er meer sap door kan stromen. Gebruik een rubberen of houten spatel om de tomatenstukjes tegen de bodem van de zeef te persen. Hierdoor komt ook het laatste beetje sap vrij.
- Gooi niets weg; gebruik de overgebleven stukjes tomaat als broodbeleg of opvulling in een soep.
Doe een deksel op de kom en zet het sap in de koelkast. Sla het sap tenminste 30 minuten voor gebruik in de koelkast op, en roer het sap goed door voor je het inschenkt. Je kunt tomatensap tot 1 week afgesloten in de koelkast bewaren.
Sap maken van tomatenpuree
Plaats het sap in de koelkast en bewaar het niet langer dan een week.
Tomatensap inmaken
Zorg dat je alle benodigdheden hebt verzameld. Om zelf tomatensap in te blikken heb je weckpotten van een liter nodig met ringen en deksels, en een inmaakpan, zodat je het geheel steriel kunt afsluiten. Het kan ook handig zijn om een glastang te gebruiken zodat je de hete potten gemakkelijker uit de inmaakpan kunt tillen wanneer ze klaar zijn.
- Het is niet aan te bevelen om tomatensap te wecken zonder een inmaakpan te gebruiken. Het tomatensap moet sterk worden verhit om alle bacteriën te doden en je ervan te verzekeren dat het veilig is om te drinken, als je het sap een tijd hebt bewaard.[3]
- Zowel een inmaakpan met kokend water of een inmaakketel met thermostaat voldoen.
- Voeg er wat citroensap aan toe. Het zuur van de citroen helpt bij het conserveren van het tomatensap. Voeg per pot een theelepel citroensap toe.[4]
- Zout. Zout is ook een conserveringsmiddel. Gebruik eventueel een theelepel per liter. Hierdoor verandert natuurlijk wel de smaak van het sap.
Sla je potten tomatensap op op een koele, droge plek.[6]
Tips
- Houd je niet van de smaak van puur tomatensap, of wil je er nog wat meer voedingswaarde aan toevoegen, mix er dan wat groente door, voor een tomaten-groentesap. Fijngehakte selderij, wortelen en uitjes zijn een uitstekende keuze. Je kunt er ook een scheut pittige saus aan toevoegen om het tomatensap een extra bite te geven.
- Experimenteer met de soorten tomaat die je gebruikt. Grote vleestomaten smaken wat vleziger en hartiger, terwijl pruim- en kerstomaten veel zoeter zijn. Merk op dat kleinere, zoetere tomaten dus ook minder suiker nodig hebben voor extra smaak.
Waarschuwingen
- Zoek tomatenpuree in blikken zonder BPA. BPA kan reageren met het zuur in de tomaten en de puree besmetten. Glazen potten bevatten geen BPA, dus dat zal waarschijnlijk wel de veiligste keuze zijn.
Benodigdheden
-
Theedoek of keukenpapier
-
Scherp mes
-
Lepel of spatel
-
Roestvrijstalen pan
-
Zeef of vergiet
-
Glazen kom
-
Inmaakpan of -ketel
Bron: Wiki How
Je kunt ook interesse hebben in: